Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Τις Cassard προσφέρει το Παρίσι ως ενδιάμεση λύση - H Belharra με την ελληνική σημαία στον ιστό της

To Πενταπόσταγμα επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά, καθώς από τις 23 Μαρτίου γράφαμε πως η Γαλλία σκέφτεται την παραχώρηση στην Ελλάδα ως ''ενδιάμεση λύση'' τις φρεγάτες κλάσης Cassard ''Jean Bart'' και της κλάσης Georges Leygues, ''Latouche-Treville''.  

Η φρεγάτα ''Jean Bert''  
 
Το σκάφος εισήλθε σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό στις 21 Σεπτεμβρίου 1991 και έχει καθήκοντα συνοδείας του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” ή των ελικοπτεροφόρων Mistral προσφέροντάς τους Α/Α προστασία. Για να συμβεί αυτό, το πλοίο χρησιμοποιεί περιστρεφόμενο εκτοξευτή Mk13 με 40 Κ/Β SM-1MR.  

H γαλλική φρεγάτα ''Latouche-Tréville'' 
 
Η γαλλική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Latouche-Tréville (τύπου F70, δηλαδή το προηγούμενο μοντέλο των Fremm) δραστηριοποιείται στη Βρετάνη, στον Ατλαντικό. Πραγματοποιεί αποστολές από το 1990.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους Γάλλους, τα δύο πλοία θα μπορούν να εισέλθουν στην υπηρεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το 2022 κιόλας. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι στο «ελληνικό πεντάγωνο» δεν δείχνουν να έχουν ενθουσιαστεί με την πρόταση, η οποία δεν προσδίδει την επιθυμητή – κατά ορισμένους – υπεροχή που αναζητά το ΠΝ, ιδιαίτερα για τις ανοιχτές θάλασσες.  

Οι φρεγάτες Belharra 

 

Σε ειδική εκδήλωση στην γαλλική πρεσβεία, σε «κλειστό» κύκλο, έγινε η παρουσίαση της γαλλικής πρότασης και για την φρεγάτα Belharra που προτείνεται για το ΠΝ, όπου για πρώτη φορά «συστήθηκε» η FDI HN με την ελληνική σημαία στον ιστό της. 

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η ελληνική έκδοση της φρεγάτας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 32 φόρτο 32 βλημάτων Aster, δίνοντας την δυνατότητα να μπορεί να εμπλέξει στόχους σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια hit-to-kill δυνατότητα αντιμετώπισης επίθεσης κορεσμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ραντάρ θα μπορεί να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ (UAV και UCAV) έως υπερηχητικούς πυραύλους. Για την αντιμετώπιση των ανθυποβρυχιακών απειλών διαθέτει πλήρη σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο). Η εταιρεία NAVAL που ναυπηγεί τις Belharra στην Γαλλία δεσμεύεται για την ναυπήγηση των 3 από τις 4 φρεγάτες στην Ελλάδα, με τα ναυπηγεία Ελευσίνας να προκρίνονται ως τα πιο πιθανά. 

 

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ 

 

Ταυτόχρονα, η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ του ΠΝ. Χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, προτείνεται μία λύση που χαρακτηρίζεται «χωρίς ρίσκο καθώς η αναβάθμιση θα γίνει σε συνεργασία με τη Thales που έχει προμηθεύσει το αρχικό Σύστημα Διαχειρίσης Μάχης και θα ηγείται του έργου».

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, στα ίδια ναυπηγεία που θα επιλεγούν για το χτίσιμο των Belharra.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ