Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Συνωστισμός φρεγατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (βίντεο)

Με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει την LOA από τις ΗΠΑ για το μεγάλο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, που περιλαμβάνει την ναυπήγηση 4ων νέων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό των 4ων ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ και την προσθήκη 2 πλοίων ως ενδιάμεση λύση, ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά προχωρά σε συνεργασίες προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την θέση τους στην κούρσα των προσφορών.

Πρώτα ήταν η Lockheed Martin, η οποία προτείνει την ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων φρεγατών MMSC στην Ελλάδα, που επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Εργαζόμαστε για να φέρουμε τη ναυτική ικανότητα στο Ελληνικό Ναυτικό και οικονομική ευκαιρία στην Ελλάδα με την Multi-Mission Surface Combatant (MMSC). Αυτή την εβδομάδα η ομάδα μας επισκέφτηκε ελληνικά ναυπηγεία για να συζητήσει πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να παραδώσουμε αυτήν την ικανότητα στην Ελλάδα» έγραφε η εταιρεία στις 12 Μαρτίου, στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter δημοσιεύοντας και φωτογραφία από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όλοι θεώρησαν την επίσκεψη της Lockheed Martin στα ναυπηγεία Ελευσίνας ως κάτι φυσιολογικό αφού η διαχείριση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών βρίσκεται στην κατοχή της αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, η οποία αναμένεται να καταθέσει φάκελο για την εξυγίανση, με το ελληνικό δημόσιο να ωφελείται από την είσπραξη άνω των 200 εκατ. ευρώ, από ανεξόφλητες οφειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλική απόβαση

Φαίνεται όμως, ότι σε ότι αφορά τα ναυπηγεία ότι τους υπόλοιπους υποψήφιους για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού δεν τους ενδιαφέρει ποιος τα έχει, αλλά να είναι εν λειτουργία και να έχουν τις δυνατότητες να αναλάβουν ένα τέτοιο πρόγραμμα να το φέρουν σε πέρας.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μία απρόσμενη επίσκεψη. Η διοίκηση των Ναυπηγείων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων υποδέχθηκαν την ομάδα της γαλλικής NAVAL Group, η οποία ναυπηγεί τις φρεγάτες Belharra.

Επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπίας ήταν ο Thierry Auffret, Διευθύνων Σύμβουλος Βιομηχανικού Προγράμματος της Belharra (Chief Industrial Officier FDI Programme) ο οποίος δέχθηκε να φωτογραφηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο κος Auffret εξέφρασε την επιθυμία του να προχωρήσει άμεσα σε συνεργασία της NAVAL με την Ελευσίνα, σε περίπτωση που επιλεγούν οι Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, λέγοντας μάλιστα ότι η πρώτη φρεγάτα θα ναυπηγηθεί στην Γαλλία και οι άλλες τρεις στην Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό αυτό σκόρπισε αισιοδοξία τους εργαζόμενους, που βλέπουν ακόμη έναν ναυπηγικό κολοσσό να ψηφίζει Ελευσίνα.


Έρχονται και οι Ισπανοί

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατόπιν προτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης, σήμερα φθάνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας και ομάδα από την ισπανική NAVANTIA, η οποία έχει προτείνει την ναυπήγηση της φρεγάτας F-110, προκειμένου να έχει συνάντηση με την διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ