Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

"Φορτώνεται" με φονικούς Exocet ο "ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ" - "Ασπίδα" στο Αιγαίο - "Κρύος ιδρώτας" στην Άγκυρα

Όπως φαίνεται το Πολεμικό Ναυτικό δουλεύει με “φουλ τις μηχανές” για την ενίσχυσή του σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Η ναυτοσύνη και η εμπειρία των Ελλήνων δε χρειάζεται να τονιστεί, αλλά σε συγκερασμό με αυτές τις χάρες, ο εκσυγχρονισμός των σκαφών και η προσθήκη καινούργιων, κάνει φανερά την Τουρκία να… ιδρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνοτουρκική κρίση του καλοκαιριού, έδωσε τη δυνατότητα, όλους αυτούς τους μήνες τα πληρώματα των Ελληνικών πυραυλακάτων να εκπαιδευτούν όσο ποτέ άλλοτε σε πραγματικές συνθήκες και να εφαρμόσουν όλα τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες καταστάσεις.

Η αναμέτρηση αυτή, έδωσε την ευκαιρία στους επιτελείς να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των  μικρών ‘’αστακών’’ του Στόλου τόσο στο περιβάλλον του Αιγαίου όσο όμως και στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, ήταν μία ευκαιρία να προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα μελετώντας την ανάπτυξη του Τουρκικού στόλου με βάση όλα τα ενδεχόμενα σενάρια.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων δοκιμών λοιπόν, η πυραυλάκατος “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ” φορτώνεται με τους φονικούς «Exocet» και είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αναλάβει άμεσα επιχειρησιακές αποστολές.

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost δείχνουν τις πυρετώδεις προσπάθειες τόσο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού όσο και των εργαζομένων στα ναυπηγεία της Ελευσίνας να θέσουν σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα την έκτη πυραυλάκατο SUPER VITA της δύναμης Ταχέων Σκαφών. 

Ο λόγος για την πυραυλάκατο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» η οποία παραδόθηκε στο Στόλο το καλοκαίρι ωστόσο εκκρεμούσε η τοποθέτηση του πιο ισχυρού οπλικού συστήματος του πλοίου. 

Οι πύραυλοι επιφανείας «Exocet» και μάλιστα block 3 έχουν τρομακτικό βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χλμ αλλά και τεράστιες δυνατότητες στοχοποίησης τόσο απέναντι σε πλοία επιφανείας όσο και σε χερσαίους στόχους.

Σε φάση δοκιμών βρίσκεται και η έβδομη SUPER VITA, η πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να  εξοπλιστεί και αυτή με τους Γαλλικούς «Exocet» και να παραδοθεί στη δύναμη Ταχέων Σκαφών.

Με τις προσθήκες αυτές, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει επτά πανίσχυρα πλοία κατευθυνόμενων βλημάτων. Πρόκειται μεν για μικρά πλοία αλλά με βαρύ οπλισμό. Εκτός των ‘’Exocet’’ διαθέτουν πυροβόλα αλλά και σύστημα RAM εγγύς προστασίας CIWS (Close In Weapon System).

Οι Ελληνικές πυραυλάκατοι πόσο μάλλον οι ‘’SUPER VITA’’ με τον βαρύ οπλισμό τους, τη δυνατότητα αυτοπροστασίας και τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οποίες αγγίζουν ακόμα και τα 35 μίλια αποτελούν ένα από τα ισχυρά ‘’χαρτιά’’ του Ελληνικού Στόλου μαζί με τα υποβρύχια κλάσης ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εκατοντάδες νησιά του Αρχιπελάγους και οι μικρότερες νησίδες για τις πυραυλακάτους  του Στόλου, αποτελούν τις τέλειες συνθήκες δράσης. Κάθε βράχος στο Αιγαίο είναι και μια ''πολεμίστρα'' για τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων, αναφέρουν με έμφαση τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Βράχοι απρόσιτοι τόσο στα Τουρκικά πλοία αλλά ακόμα και στα εναέρια μέσα των γειτόνων.

Τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων φαίνεται να έχουν υπεροχή, όχι μόνο στο ‘’κλειστό’’ Αιγαίο που έχουν το σίγουρο πλεονέκτημα με κάλυψη τα Ελληνικά νησιά έναντι του Τουρκικού στόλου αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς οι επιτελείς έχουν και για εκεί καταστρώσει και δοκιμάσει ειδικά σχέδια για ενεργή εμπλοκή των πυραυλακάτων σε επιχειρήσεις.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ