Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα πρόταση για τις Βelharra: Στα 2 δισ. ευρώ η τιμή

Eξελίξεις έχουμε με τις φρεγάτες Belharra, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. 

Όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα πριν ένα μήνα, δημιουργήθηκαν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τον Ε. Μακρόν, του ζήτησε χρόνο για το ζήτημα της απόκτησης των φρεγατών. 

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως λόγω της προκλητικής Τουρκίας άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα.  

Οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα πρόταση 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα πρόταση για την απόκτηση των Belharra για το ΠΝ. Η πρόταση των Γάλλων σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ιωάννη Νικήτα για το defencereview.gr, περιλαμβάνουν πλοία γαλλικής διαμόρφωσης στη τιμή των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα πλοία είναι των 16 κελιών για ισάριθμους πυραύλους Aster 30 ή 15 και χωρίς Close In Weapon System (CIWS). Υπάρχει βέβαια η πρόβλεψη και ο χώρος για την εγκατάσταση άλλων 16 κελιών καθώς και του RAM σε δεύτερο χρόνο. Αυτές είναι οι δύο βασικές διαφορές συγκριτικά με την προηγούμενη ελληνική διαμόρφωση των 32 βλημάτων (24 Aster 30 και 8 MdCN) καθώς και του RAM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται πακέτο υποστήριξης για τρία χρόνια καθώς και φόρτος βλημάτων και όπλων. Η νέα γαλλική πρόταση είναι επίσης πολύ πιο οικονομική με κόστος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρες πακέτο πυρομαχικών και τεχνικής υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο υπάρχουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να κλείσει το θέμα των φρεγατών με αντάλλαγμα ασπίδα προστασίας έναντι των τουρκικών απειλών. Το θέμα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας έχει επανέλθει μετά τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στη Τουρκία που πήρε το Παρίσι.

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και γαλλικές πηγές σημειώνουν στον γράφοντα πως το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και της Εθνικής Φρουράς ενώ άξιο αναφοράς είναι η έλευση επιπλέον δύο γαλλικών πλοίων καθώς και επιπλέον Rafale στη Κύπρο.

Είναι γεγονός πως μετά την σαφή γαλλική στήριξη απέναντι στη ψυχρή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση με αφορμή τον πλου του Oruc Reis σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκ νέου για ελληνογαλλική συμφωνία με επίκεντρο τις δυο φρεγάτες Belharra και μια ευρύτερη ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ