Πολεμικό Ναυτικό

Ενισχύονται οι ΕΔ με ''αβύθιστα'' σκάφη: Ανεβαίνουν επίπεδο οι Αμφίβιοι Καταδρομείς - Η Ελλάδα ''τελειώνει'' το σχέδιο Ερντογάν

''Έξυπνες'' προσθήκες κάνει το τελευταίο διάστημα τόσο το ΠΝ, όσο και το Λ/Σ. Και γιατί λέμε ''έξυπνες''; Διότι γίνονται σωστές προσθήκες τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και από επιχειρησιακής. 

Η Τουρκία αλλάζει τακτική στο Αιγαίο και σχεδιάζει να στείλει το επόμενο διάστημα δεκάδες μετανάστες. Βέβαια τα όνειρα Ερντογάν θα μείνουν μόνο στα ''χαρτιά''. 

Οι ΕΔ βρίσκονται σε ετοιμότητα και με τις πρόσφατες και μελλοντικές προσθήκες, το έργο των Ελλήνων κομμάντος θα είναι πιο εύκολο. 

Πρόσφατα προσθέσαμε τα νέα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Πρόκειται για τα νέα σκάφη MARK V από τους Αμερικανούς SEALS.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν συνεχεία, όπως παρουσίασε πρώτο το Πενταπόσταγμα, σε λίγους μήνες, έρχονται έντεκα (11) εξατομικευμένα άκαμπτα φουσκωτά σκάφη (RIB) μήκους 6 έως 7 μέτρων.  

Η παράδοση των RIB έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2020.

Τα έντεκα σκάφη θα αντικαταστήσουν ταυπάρχοντα RIB, που είναι ήδη σε λειτουργία στις Φρεγάτες  MEKO/Ύδρα και Kortenaer /ΕΛΛΗ.  

 

 

Νέες αφίξεις  

 

Ταυτόχρονα, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα παραδοθεί το νέο ταχύπλοο σκάφος των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα των Αμφίβιων Καταδρομέων. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων με διαδικασίες εξπρές παρήγγειλε τρία διαφορετικά σκάφη με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων ζητούσε άμεσα ετοιμοπαράδοτα σκάφη λόγω κατεπειγουσών επιχειρησιακών αναγκών, σύμφωνα με το defencereview.gr.

Ένα από τα τρία θα είναι της εταιρείας RAFNAR και συγκεκριμένα το μοντέλο 1100 CABIN ASSAULT. Πρόκειται για σκάφη Ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής ναυπήγησης. Το σκάφος θα φέρει τρεις εξωλέμβιους κινητήρες Mercury 350L6 (υπάρχει και η επιλογή για άλλους χρήστες των δύο εξωλέμβιων Mercury 450R) και θα αναπτύσσει έμφορτο τη μέγιστη ταχύτητα των 53 κόμβων. Το σκάφος κλειστού τύπου με υπερκατασεκυή και έχοντας θωράκιση  κατηγορίας NIJ3+ στα παράθυρα και τη καμπίνα. Δύναται να μεταφέρει 14 άτομα προσωπικό σε αντικραδασμικά καθίσματα της εταιρείας Ulman. Τέσσερα άτομα είναι εξωτερικά στη πλώρη, τέσσερα στη πρύμνη και τα υπόλοιπα εσωτερικά στην καμπίνα του σκάφους.

Ο εξοπλισμός των σκαφών τύπου1100 CABIN ASSAULT συμπληρώνεται από ηλεκτροπτικό σύστημα της FLIR, ραντάρ ναυτιλίας SIMRAD, GPS – Plotter, τακτικό σύστημα αποστολής μετάδοσης εικόνας και ήχου και δυνατότητα τοποθέτησης έστορα με πολυβόλο στη πλώρη των 12,7 χιλιοστών. Το σκάφος ζυγίζει 4,1 τόνους και έχει ακτίνα δράσης τα 400 ναυτικά μίλια. Τα σκάφη RAFNAR έχουν τη δυνατότητα να πλέουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και σε περίπτωση που πάρουν κλήση επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Φυσικά ο εξοπλισμός των σκαφών τροποποιείται και διαμορφώνεται ανάλογα τις ανάγκες τις απαιτήσεις του πελάτη ως προς το σκέλος των αισθητήρες, του οπλικού φορτίου (μπορεί να τοποθετηθεί και τηλεχειριζόμενος έστορας με πολυβόλο μέχρι 12,7 χιλιοστά), των επικοινωνιακών συστημάτων καθώς και των κινητήρων (εσωλέμβιοι ή εξωλέμβιοι). Η επιλογή των εξωλέμβιων μηχανών γίνεται λόγω της γάστρας του σκάφους καθώς και λόγω ευκολιών στη συντήρηση.

Το μοντέλο τύπου1100 CABIN ASSAULT είναι αυτό που θα συμπληρώσει τον στόλο πλωτών του ΛΣ μέσω της δωρεάς δέκα σκαφών του παραπάνω τύπου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε ένα τέτοιο θα παραδοθεί στις Ειδικές Δυνάμεις (Αμφίβιοι Καταδρομείς) μαζί με άλλα δύο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, εκκρεμεί ο διαγωνισμός ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για 40 νέα ταχύπλοα. Ο διαγωνισμός πήρε παράταση λόγω της πανδημίας ως την 1 Ιουνίου 2020. Σημειώνεται, ότι η RAFNAR μέσω της ONEX συμμετέχει και στον παραπάνω διαγωνισμό επίσης με το μοντέλο τύπου1100 CABIN ASSAULT ως προτεινόμενη επιλογή για το πρόγραμμα απόκτησης των 40 νέων σκαφών. Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν και οι παραδόσεις σταδιακά των νέων ταχυπλόων του ίδιου τύπου για το ΛΣ.

Εκτός του διαγωνισμού για τα νέα ταχύπλοα σκάφη των Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών υπάρχει και η πρόθεση του ΠΝ να αντικαταστήσει τα ΑΒΑΚ των Αρματαγωγών με σύγχρονα ταχύπλοα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...