Πολεμικό Ναυτικό

Α/Τ Βέλος: Έπαρση σημαίας στο θρυλικό αντιτορπιλικό (Εικόνες)

Το Α/Τ Βέλος είναι ένα από τα πιο θρυλικά πολεμικά πλοία στην ιστορία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού στόλου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο, όπως το εξίσου θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ».

Στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Α/Τ Βέλος μετέβη στην Θεσσαλονίκη δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να το επισκεφτούν για να μάθουν την ιστορία του. Μια από τις πιο όμορφες στιγμές, ωστόσο είναι η στιγμή έπαρσης της σημαίας στο αντιτορπιλικό, με τον φωτογραφικό φακό να «απαθανατίζει» την ιδιαίτερα σημαντική αυτή στιγμή.

Ειδικότερα, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα είναι επισκέψιμο στο ωράριο που θα είναι αντίστοιχο με εκείνο του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» τουτέστιν «09:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 8 το βράδυ, αλλά και αργίες όπως και σαββατοκύριακα».

Ο κυβερνήτης είχε δηλώσει ότι «την ίδια ώρα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουμε και μια εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιδικτατορική δράση του πλοίου, ενώ τις ημέρες τις 28ης Οκτωβρίου, της απελευθερώσεως της πόλης Θεσσαλονίκης θα υπάρξει μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Β’ ΠΠ γιατί το ΒΕΛΟΣ είναι και ένα κειμήλιο του Β’ ΠΠ οπότε θα πρέπει να το τιμήσουμε και με αυτό τον τρόπο».

Ο αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος ΠΝ τόνισε πως «το Ναυτικό είναι και θα είναι παρόν στη Βόρεια Ελλάδα», καταλήγει ο κυβερνήτης του Α/Τ ΒΕΛΟΣ.

Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά του

Ένα από τα τέσσερα ομοίου τύπου, που παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1959-60. Του ιδίου τύπου: ΑΣΠΙΣ, ΛΟΓΧΗ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ. Η παραλαβή του έγινε στις 15 Ιουλίου 1959 στο Long Beach των ΗΠΑ από τον Ανπχο Γ. Μόραλη.

Το Μάιο του 1973 με Κυβερνήτη τον Ανπχο Νικ. Παππά κατέφυγε στο Fiumicino της Ιταλίας ως μια εκδήλωση αντιδράσεως προς τη στρατιωτική δικτατορία και στο πλαίσιο του κινήματος του Ναυτικού. Ο Κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί φυγάδες.

Το πλοίο επέστρεψε στην Ελλάδα με Κυβερνήτη τον Πχο Π. Βόσσο. Παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 και το 1994 χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα και μετονομάσθηκε σε Α/Τ ΒΕΛΟΣ (Μ.Α.Α.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ