Πολεμικό Ναυτικό

Μνημόσυνο του Πολεμικού Ναυτικού για πεσόντες υποβρυχίων και Α/Τ «ΨΑΡΑ»

Μνημόσυνο τελέσθηκε στη μνήμη των πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μνημόσυνο στο μνημείο των υποβρυχίων στο πάρκο Φλοίσβου Παλαιού Φαλήρου, τελέσθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων, «υπέρ των μελών των πληρωμάτων των υποβρυχίων που απωλέσθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού ο διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, αντιναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος, καθώς και επίτιμοι αρχηγοί Στόλου, διατελέσαντες διοικητές υποβρυχίων, ο διοικητής της διοίκησης Υποβρυχίων, οι κυβερνήτες του συνόλου των υποβρυχίων του Στόλου, καθώς και μέλη εν ενεργεία και εν αποστρατεία πληρωμάτων των υποβρυχίων.

Την ίδια ώρα στον όρμο Πάχης Μεγάρων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Μνήμης για τη βύθιση του αντιτορπιλικού ΨΑΡΑ το Πάσχα του 1941.

Στην τελετή, παρέστη ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατέπλευσε στην Πάχη Μεγάρων η πυραυλάκατος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ- Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ).

Το αντιτορπιλικό ΨΑΡΑ βυθίσθηκε μαχόμενο την Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου του 1941, στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, όπου ήταν αγκυροβολημένο με άλλα πλοία του Στόλου, από επίθεση γερμανικών βομβαρδιστικών, με συνολικές απώλειες 37 ανδρών του πληρώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ