Πολεμική αεροπορία

Να αλλάξει ο νόμος - Σε εξέταση σε δημόσιο Νοσοκομείο πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε αντίτιμο 40 ευρώ - Αν ήταν λαθρομετανάστης θα ήταν δωρεάν

Ένα εξωφρενικό περιστατικό, αποκάλυψε  ο δημοσιογράφος Κώστας Σαρικάς, το οποίο αποκαλύπτει τις στρεβλώσεις στο Εθνικό σύστημα Υγείας, προκαλώντας οργή στους πολίτες, το οποίο έλαβε χώρα σε δημόσιο νοσοκομείο, ακολουθώντας σαφώς το γράμμα του νόμου που ισχύει δυστυχώς για Έλληνες πολίτες. 

Ο δημοσιογράφος αναφέρει σε προσωπική ανάρτησή του στο X ότι “Ιπτάμενος Σμηναγός σε μαχητικό, εν ενεργεία, έπειτα από πρόβλημα υγείας, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο (ευτυχώς το ξεπέρασε), πήγε σε ΔΗΜΟΣΙΟ Νοσοκομείο της Πάτρας για προληπτική αξονική. Του ζήτησαν 40 ευρώ. Αν είχε ζητήσει άσυλο θα ήταν δωρεάν”.

Το αντίτιμο είναι απόρροια του Άρθρου 39 του ΦΕΚ 5195/2025: διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 5195/2025 (ΦΕΚ Α’ 73/09.05.2025), που αντικαθιστά το άρθρο 6 του π.δ. 62/2023:Οι στρατιωτικοί δεν συμμετέχουν γενικά στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, εξαιρούνται όμως: οι οδοντοπροσθετικές εργασίες σε ιδιωτικά οδοντιατρεία και οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, ΝΠΙΔ κοινωφελούς/μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, όπου η συμμετοχή είναι 15%.

Όταν οι εξετάσεις γίνονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή. Για εξετάσεις σε συμβεβλημένα με ΕΟΠΥΥ ή ΥΠΕΘΑ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα/πολυϊατρεία/κλινικές, ο στρατιωτικός πληρώνει 15% και το Γενικό Επιτελείο το υπόλοιπο 85%.

Η συμμετοχή στα φάρμακα παραμένει όπως ορίζει το άρθρο 19 του Ν. 1902/1990.

Ενδεικτικό απόσπασμα :«…των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία … ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%)…».

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα παρέχει ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες, τόσο σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όσο και σε άλλες κατηγορίες μεταναστών. Οι μετανάστες έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας, όπως Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε ειδικά προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών τους. 

Πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες:

  • Δημόσιο σύστημα υγείας:
    Οι μετανάστες μπορούν να απευθύνονται σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
  • Δημοτικά ιατρικά κέντρα:
    Πολλοί δήμοι διαθέτουν ιατρικά κέντρα στα οποία οι μετανάστες μπορούν να λάβουν ιατρική φροντίδα.
  • Ειδικά προγράμματα και δράσεις:
    Έχουν αναπτυχθεί ειδικά προγράμματα και δράσεις για την υποστήριξη της υγείας των μεταναστών, όπως προγράμματα εμβολιασμού, προληπτικής φροντίδας και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, όπως η πανδημία της COVID-19.
  • Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης:
    Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) λειτουργούν βιοχημικά και ακτινολογικά εργαστήρια για την παροχή βασικών εξετάσεων.
  • Δομές φιλοξενίας:
    Παρέχεται ιατρική φροντίδα και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). 
     

    Τα σχόλια περιττεύουν νομίζουμε.

     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...
polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Καλύτερα να πολεμήσουμε για εσάς!» Ουκρανοί αιχμάλωτοι στρατιώτες παρακάλεσαν τους Ρώσους να μην τους επιστρέψουν στην Ουκρανία -Ποιος ο λόγος

Ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, Ρώσος εξηγεί τον λόγο