Πολεμική αεροπορία

Οι Ινδοί θεωρούν ότι η Κίνα έχει βάλει στο μάτι την συμμαχία Αθήνας-Νέου Δελχί μετά την σύλληψη τεσσάρων Κινέζων στην Τανάγρα

Μεγάλη έκταση πήρε στα ινδικά ΜΜΕ, η σύλληψη των Τεσσάρων Κινέζων στο πολεμικό αεροδρόμιο της Τανάγρας, θεωρώντας ότι το Πεκίνο έχει βάλει στο μάτι της ελληνο-ινδική στρατιωτική συμμαχία. 


 
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ινδία και η Ελλάδα έχουν μια σημαντική στρατιωτική σχέση, που ενοχλεί την Κίνα, το Πακιστάν και φυσικά την Τουρκία. 

Πρόσφατα, η Ελλάδα συμμετείχε σε πολλαπλές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις με την Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της Tarang Shakti πέρυσι και της INIOCHOS 25 φέτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη Rafale στις επιχειρήσεις της, με την επιχείρηση Sindoor να είναι η πρόσφατη όπου πολλά έχουν συζητηθεί για τα αεροσκάφη Rafale. 

“Η Κίνα προσπαθεί να υπονομεύσει την απόδοση των αεροσκαφών Rafale, όπως ισχυρίζεται η Γαλλία. Οι Κινέζοι υπήκοοι που συνελήφθησαν στην Ελλάδα συγκέντρωναν συγκεκριμένα πληροφορίες για τα αεροσκάφη Rafale”, αναφέρει ινδικό ΜΜΕ.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, οι κινεζικές πρεσβείες φέρονται να διεξήγαγαν μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δυσφημίσουν τα αεροσκάφη Rafale μετά την ανάπτυξή τους από την Ινδία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor εναντίον του Πακιστάν τον Μάιο.

Επικαλούμενη Γάλλους στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, η έκθεση ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε τις ξένες αποστολές του για να επηρεάσει τους υπάρχοντες και πιθανούς αγοραστές των Rafale, προτρέποντάς τους να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις κινεζικής κατασκευής. 

Πηγές των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ισχυρίζονται ότι οι στρατιωτικοί  ακόλουθοι των κινεζικών πρεσβειών προσέγγισαν αξιωματούχους από χώρες που έχουν παραγγείλει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς Rafale. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι Κινέζοι αξιωματούχοι φέρονται να υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη Rafale που χρησιμοποιούνται από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία είχαν κακή απόδοση, ενώ προώθησαν όπλα κινεζικής κατασκευής ως ανώτερες εναλλακτικές λύσεις.

Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εκστρατεία περιελάμβανε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, χειραγωγημένες εικόνες που απεικόνιζαν ψεύτικα συντρίμμια των Rafale, και προσομοιώσεις τύπου βιντεοπαιχνιδιών για την παραποίηση σεναρίων μάχης. 
Πάνω από 1.000 νέοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δημιουργήθηκαν καθώς εντεινόταν η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν, προωθώντας αφηγήσεις για την τεχνολογική ανωτερότητα της Κίνας. 

Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας περιέγραψε την προσπάθεια ως «μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης» που στόχευε στην προώθηση της ανωτερότητας των αμυντικών συστημάτων κινεζικού σχεδιασμού. 

«Το Rafale δεν έγινε τυχαία στόχος. Είναι ένα εξαιρετικά ικανό μαχητικό αεροσκάφος, που εξήχθη στο εξωτερικό», ανέφερε το Ινδικό υπουργείο στην ιστοσελίδα του.

Οι Ινδοί τόνισαν ότι η κινεζική εκστρατεία ξεπέρασε τη στόχευση ενός μαχητικού αεροσκάφους, λέγοντας ότι : «οι επιτιθέμενοι στο αεροσκάφος αυτό, επιδίωξαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της Γαλλίας και της αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της. 

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης, επομένως, δεν στόχευε απλώς ένα αεροσκάφος, αλλά γενικότερα μια εθνική εικόνα στρατηγικής αυτονομίας, βιομηχανικής αξιοπιστίας και ισχυρών συνεργασιών». 

Η Dassault Aviation έχει πουλήσει μέχρι στιγμής 533 αεροσκάφη Rafale, με 323 να έχουν εξαχθεί σε διάφορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, το Κατάρ, η Ελλάδα, η Κροατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία και η Ινδονησία. 

Μόνο η Ινδονησία έχει παραγγείλει 42 αεροσκάφη και φέρεται να εξετάζει πρόσθετες αγορές. 

Το κινεζικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την παγκόσμια φήμη του γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale. 

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, Global Times, σε μια ανάρτηση στο X, ανέφεραν ότι το κινεζικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «καθαρές αβάσιμες φήμες και συκοφαντίες», και επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας για μια «συνετή και υπεύθυνη προσέγγιση στις στρατιωτικές εξαγωγές», τονίζοντας τον ρόλο της στην προώθηση της «περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας». 

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι αναπτύσσει αμυντικό εξοπλισμό «για να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια, όχι για να γίνει «έμπορος όπλων», ούτε για να εξυψωθεί υποτιμώντας τους άλλους».

Η κόντρα Πακιστάν-Ινδίας και Κίνας, έφτασε και στην Ελλάδα, λόγω της παρουσίας Ινδών σε ασκήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ο σχηματισμός δύο παγκόσμιων μπλοκ σε δύση και Ανατολή, τα οποία μελλοντικά θα συγκρουστούν για τις πηγές του Πλανήτη.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ