Οι Γάλλοι δείχνουν τον ορθό τρόπο που οφείλουμε ως Ελλάδα να υπερασπιστούμε την δυνητική ΑΟΖ, ( με άσκηση εκτόξευσης πυραύλου αέρος-αέρος Meteor από ένα Rafale) ειδικά αυτή Νοτίως της Κρήτης, για την οποία οι Τούρκοι έβαλαν τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης να διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα.
Η ανακήρυξη ΑΟΖ από την χώρα μας είναι μονόδρομος και η λύση σε πολλά οικονομικά προβλήματα, ενώ θα βοηθήσει στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων σε κάθε περίπτωση.
Το έτερο είναι η μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο από την Μέση Ανατολή και την Ινδία, στην μεταφορά ενέργειας.
Όλα αυτά απαιτούν ισχυρές ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά όπως έδειξε ο πόλεμος Ιράν-Ισραήλ, πανίσχυρης και κυρίως αποτελεσματικής αεροπορικής ισχύος.
Κινούμενο στο πλαίσιο αυτό το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, υλοποίησε άσκηση εκτόξευσης πυραύλου αέρος-αέρος Meteor από ένα Rafale Marine του στόλου 11F.
Η βολή αυτή υλοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου και έγινε υπό την επίβλεψη του κέντρου δοκιμών της Γαλλικής Υπηρεσίας Εξοπλισμών (DGA).
Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Γαλλικό Ναυτικό χαρακτήρισε την εκτόξευση ως «ιστορική επιχείρηση», καθώς αυτή η εκτόξευση πυραύλου Meteor ήταν πρωτοφανής για έναν στολίσκο της Αεροπορικής Ομάδας του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ (GAé), παρόλο που αυτός ο πύραυλος τέθηκε επίσημα σε λειτουργία το 2021.
«Αυτή η σύνθετη εκπαίδευση αποτελεί μέρος της Επιχειρησιακής Προετοιμασίας Υψηλής Έντασης (POHI). Ενισχύει την ικανότητα του στολίσκου του GAé να αναπτύσσεται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στις πιο απαιτητικές συγκρούσεις», ανακοίνωσε το Γαλλικό Ναυτικό.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αεροσκάφος Rafale Marine εκτόξευσε έναν πύραυλο Meteor.
Πράγματι, δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις αυτού του πυραύλου πραγματοποιήθηκαν το 2019, στα ανοικτά των ακτών του νησιού Levant (Var).
Η μία πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Στρατιωτικής Αεροπορικής Εμπειρογνωμοσύνης (CEAM) της Γαλλικής Αεροπορίας και Διαστήματος, και η άλλη από το Κέντρο Πρακτικών Πειραμάτων Ναυτικής Αεροναυτικής (CEPA/10S).
Με κινητήρα έναν πύραυλο στερεού προωθητικού, και εξοπλισμένο με ενεργό ηλεκτρομαγνητικό ανιχνευτή, ο Meteor είναι ένας πύραυλος BVRAM μεγάλης εμβέλειας (πύραυλος πέραν της οπτικής εμβέλειας / πύραυλος αέρος-αέρος).
Περιγράφεται ως όπλο «αλλαγής των όρων στο πεδίο μάχης» επειδή, όταν συνδυάζεται με το ενεργό ραντάρ της κεραίας RBE2 AESA του Rafale, μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων [η ακριβής απόδοσή του είναι απόρρητη], αναφέρει γαλλικό ΜΜΕ.
Στο στρατηγικό σχέδιο Mercator, το οποίο ενημερώθηκε αρκετές φορές από τη δημοσίευσή του το 2018, το Γαλλικό Ναυτικό είχε τονίσει την ανάγκη αύξησης της εκπαίδευσης των πληρωμάτων του, με τακτικές βολές «σύνθετων πυρομαχικών» από τις κύριες μονάδες μάχης του.
Ο ίδιος ο Γάλλος Ναύαρχος Nicolas Vaujour, Αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού (CEMM), δίνει έμφαση στην «άμεση ικανότητα μάχης».
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσω ασκήσεων τύπου «Polaris», την ανάπτυξη μιας «κουλτούρας τόλμης» και την ανάπτυξη της ικανότητας συμμετοχής σε ναυμαχίες σε προσομοίωση.
Ωστόσο, οι σύνθετες βολές πυρομαχικών δεν περιορίζονται σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας.
Αυτό δείχνει ότι το Παρίσι έχει κατά νου εξελίξεις στην Μεσόγειο, και άλλες περιοχές και προχωρά σε ρεαλιστική εκπαίδευση των πληρωμάτων του, για όλα τα ενδεχόμενα.