Πολεμική αεροπορία

Έρχονται τα ισραηλινά συστήματα Barak MX στην Ελλάδα; Μία ανάσα'' οι συλλογές Spice από την Πολεμική μας Αεροπορία

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι , το αμερικανικό Πεντάγωνο σε συνεργασία με την κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε ως γνωστόν, την άδεια στο Ισραήλ, σχετικά με τα κιτ SPICE “για να προχωρήσουν σε παραμετροποιήσεις του πηγαίου κώδικα ώστε να δύνανται να τοποθετηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τα ελληνικά αεροσκάφη F-16V”.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν για επικείμενη  υπογραφή διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΓΔΑΕΕ και το Ισραήλ.

Πολύ σύντομα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει   ένα υπερσύγχρονο σύστημα που θα προκαλεί φόβο στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η πιθανή συναλλαγή αφορά “την προμήθεια 300 συλλογών καθοδήγησης SPICE 1000 για τις βόμβες των χιλίων λιβρών αλλά και SPICE 2000 για τις βόμβες ΜΚ-84 που φέρουν εκρηκτική γόμωση 430 κιλών.

Κάθε κιτ περιλαμβάνει τις επιφάνειες καθοδήγησης, σύστημα GPS/INS και έναν ηλεκτροπτικό αισθητήρα που δίνουν στις βόμβες βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα”.

Οι συλλογές κιτ SPICE θα τοποθετηθούν σε όλα τα ελληνικά μαχητικά F-16 Viper, ενώ πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι “το αεροπορικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο πιστοποίησης και στα παλαιότερα Block 50”.

Έρχονται τα ισραηλινά συστήματα Barak MX στην Ελλάδα;

ΟΙ Ισραηλινοί έκαναν ενημέρωση στο ΓΕΕΘΑ για τα  συστήματα πυραυλικά αεράμυνας BARAK MX και SPYDER.
Το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα αφορά στην αναφορά δημιουργίας αντιαεροπορικού «θόλου» που ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το κ Δένδια.

Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα BARAK MX

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος, διαθέτει βεληνεκές  150 χλμ και είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει κυρίως αστικές περιοχές, ενώ διαθέτει και την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Το BARAK MX θα κληθεί να καλύψει σοβαρά κενά στην αεράμυνα μας αντικαθιστώντας το ρωσικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK-M1.

Τουρκική αεράμυνα στο Αιγαίο και στην Μικρά Ασία

Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot  ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ερώτημα. 

Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

Οι Τούρκοι είναι ο εχθρός για την Ελλάδα διαχρονικά, και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πάντα, όποιους σχεδιασμούς και να κάνουμε στο σοβαρότερο κομμάτι που αφορά την άμυνα της χώρας μας.     
 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ