Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Καθυστερεί η διαδικασία μετατροπής των ελληνικών F-16 σε επίπεδο Viper προκαλώντας πολλά ερωτηματικά

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου αναφέρουν ότι καθυστερεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο Viper, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Το όλο πρόγραμμα κινούνταν μέχρι τώρα με γοργούς ρυθμούς, αλλά ξαφνικά διαπιστώνονται καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έπρεπε να είχε παραλάβει ήδη αυτήν την περίοδο, περί τα 24 F-16 αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper, αλλά έχουμε παραλάβει μόνον 18 αεροσκάφη.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι, τον Μάιο του 2024 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα είχε εξοπλιστεί με 25-27 αεροσκάφη F-16 Viper.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ερωτήματα είναι πολλά και διάφορα

Πολλοί ειδικοί ρωτούν τι ακριβώς έχουμε και δεν ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα;

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποιος ευθύνεται;

Θα συνεχιστεί η καθυστέρηση παραλαβής των ελληνικών F-16 Viper και αν ναι για πόσο ακόμη;

Η καθυστέρηση αυτή έχει σχέση με την έγκριση των ΗΠΑ για τα αντίστοιχα αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας;

Την όλη κατάσταση παρακολουθεί η ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, τονίζουν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές.

Αναμένονται απαντήσεις για το ζήτημα αυτό, ενώ η τουρκική προκλητική στάση, (ειδικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για τα νησιά μας), μας βάζει σε πολλές σκέψεις για το τεράστιο παρασκήνιο που μπορεί λέμε να υπάρχει από πίσω.

Τι θα πρέπει να προσέξει η χώρα μας στην σύμβαση με τις ΗΠΑ για τα F-35

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν χθες Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποστολή της LOA ήρθε αφού συνέπεσε με την συνάντηση που είχε στους Δελφούς ο κ. Δένδιας, με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Ευρώπης της Lockheed Martin, Jonathan Hoyle.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από την εξέλιξη του προγράμματος

Είναι γνωστό ότι η γραμμή παραγωγής για τα πρώτα Τέσσερα από τα Είκοσι ελληνικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35 θα μας δοθούν το 2028 ( καλώς εχόντων των πραγμάτων), αφού όπως βλέπουμε υπάρχουν καθυστερήσεις στα F-16 Viper.  

Η διακρατική συμφωνία Ελλάδος και ΗΠΑ θα υπογραφτεί σύντομα, αλλά το πρόβλημα παραμένει, αφού οι Τούρκοι θα κάνουν το παν, ώστε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη F-35, όσο τον δυνατόν αργότερα, για  να υπάρχει στον αέρα ήδη είτε το τουρκικό ΚΑΑΝ, είτε μια συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-35.

Όπως και να έχει η παράδοση και ειδικά η εκτέλεση των προγραμμάτων που θα υπογράψουμε με τι ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι η κύρια μέριμνα μας, αφού αυτά τα αεροσκάφη αλλάζουν άρδην την κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδος και κατά της Τουρκίας, και αυτό δεν αρέσει φυσικά σε πολλούς.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ