Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ανοικτή πρόσκληση για παράδοση αεροσκαφών A-10 σε χώρες συμμάχους ενώ είμαστε η επόμενη χώρα με αεροσκάφη F-35

Η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να γίνει η επόμενη χώρα που θα αποκτήσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, τονίζουν ξένα ΜΜΕ.

Η Αθήνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο αγοράς δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lighting II stealth, με την διαδικασία να έχει “κλειδώσει” σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Το θέμα τώρα είναι τα αμερικανικά αεροσκάφη Α-10 τα οποία πλεονάζουν αναζητώντας χρήστη σε συμμαχικές χώρες

Σύμφωνα με το αμερικανικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων defence news, “το αεροσκάφος A-10 μπορεί ακόμα να προσφέρει πολλά καλά εάν μεταφερθεί σε συμμάχους και εταίρους που το χρειάζονται”.

Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η Ουκρανία, η οποία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση κατά των αρμάτων μάχης της σοβιετικής εποχής και των εδραιωμένων ρωσικών θέσεων.

Πέρα από την Ουκρανία, οι δυνητικοί δικαιούχοι ενός προγράμματος μεταφοράς A-10 περιλαμβάνουν αφρικανικές χώρες στο Σαχέλ που πολεμούν το ISIS και τη Μπόκο Χαράμ ή ακόμη και λατινοαμερικανικά έθνη που πολεμούν παραστρατιωτικούς αντάρτες και καρτέλ ναρκωτικών στη ζούγκλα”, αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός Μάρκο Ρούμπιο.

Η Ελλάδα οφείλει να τρέξει 100σταρι και να βουτήξει μια παρτίδα A-10 για Έβρο και νησιά

Αυτό δείχνει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις  αεροκίνητες  δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στα νησιά μας για να τα καταλάβουν, καθώς και τα πολυάριθμα τουρκικά UAV, UCAV.

Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10  από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων και των Τουρκικών drone.

Αποστολή του Α-10 είναι όπως η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

Σχεδιασμένο να φέρει το πυροβόλο GAU-8 Avenger Gatling 30 mm, ικανό να εκτοξεύει έως και 3.900 βλήματα το λεπτό και να επιδεικνύει πολύ υψηλή ικανότητα ελιγμών σε χαμηλή ταχύτητα και χαμηλό ύψος, το επιθετικό αεροσκάφος A-10 Thunderbolt II ή Warthog, είναι ένα αεροσκάφος, με αποστολή να εξοντώσει τα εχθρικά τεθωρακισμένα.

Μετά από χρόνια αναβολών, το Κογκρέσο ενέκρινε τελικά το σχέδιο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να αποσύρει το A-10 Thunderbolt.

Πρόκειται σύμφωνα με ειδικούς για μια ορθή κίνηση, καθώς το A-10 δεν είναι πλέον κατάλληλο για τις γεωστρατηγικές ανάγκες της Αμερικής.

“Ωστόσο, δεν πρέπει απλώς να απορρίψουμε αυτό το αξιοσέβαστο αεροσκάφος, αλλά το δώσουμε στα χέρια των διεθνών μας εταίρων, για να μπορεί να συνεχίσει να προωθεί το εθνικό μας συμφέρον”, αναφέρει Μάρκο Ρούμπιο.

Το αεροσκάφος A-10 σχεδιάστηκε στην δεκαετία του 1970 για να παρέχει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στα χερσαία αμερικανικά στρατεύματα.

Εκείνη την εποχή ήταν ένα αποτελεσματικό αντίβαρο στην απειλή των σοβιετικών αρμάτων μάχης, και στις δεκαετίες από τότε υπηρέτησε πιστά τον στρατό.

Το A-10 αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στον Πόλεμο του Κόλπου, όταν πέταξε 8.100 εξόδους και κατέστρεψε χιλιάδες οχήματα μάχης και εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής.

Αργότερα, βοήθησε τις ΗΠΑ να καταστρέψουν σκληρές εχθρικές θέσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

“Όμως οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή τελείωσαν και σήμερα, ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας είναι η κομμουνιστική Κίνα, της οποίας τα άρματα μάχης και οι εγκαταστάσεις της, είναι πολύ πιο προηγμένες από αυτά που χρησιμοποιούν οι Σοβιετικοί ή οι Ισλαμιστές τρομοκράτες”, τονίζει ο ίδιος.

Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία για την χώρα μας που θα μπορούσε να προμηθευτεί αυτά τα αεροσκάφη με  ειδικά κονδύλια, καλύπτοντας ανάγκες σε καίριες περιοχές.

Το γεγονός  ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους  έστω και ως απόθεμα για τα επόμενα 5-6 έτη, θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.

Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τυχόν  απόκτηση του Α-10 από τη χώρα μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή-αποδέσμευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε ρόλους παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων μας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη αναφορικά με την εξασφάλιση και διατήρηση της υπερπολύτιμης  για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων,  Αεροπορικής μας υπεροχής σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ