Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Η Γαλλία ξεκίνησε εργασίες για την ανάπτυξη του Rafale F5- Η συμμετοχή και τα οφέλη για την Ελλάδα(Βίντεο)

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας είναι γεγονός ότι βρίσκονται  στην παρούσα φάση στο απώγειό τους, ιδιαίτερα  μετά την Στρατηγική συμμαχία που έχει υπογραφεί μεταξύ των 2 χωρών, η οποία προβλέπει την από κοινού αντιμετώπιση τυχόν επιθετικής ενέργειας αμφισβήτησης της Εθνικής κυριαρχίας, σε βάρος μιας εκ των δύο από τρίτη χώρα και μετά την αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών RAFALE και  φρεγατών BELHARA από την χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει άλλωστε από το 1974 και εντεύθεν μαζί με την Γαλλία, ένα πλαίσιο φιλίας-συμμαχίας, με επιτομή το περιβόητο σύνθημα  "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" επί Πρωθυπουργίας του Κων/νου Καραμανλή, ενώ από το 20025 η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Γαλλοφωνίας.

Η Γαλλία είναι ένα εκ των 5 Μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, ενώ επιθυμία της είναι να ηγηθεί αυτής δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό  πυλώνα ασφαλείας, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με έγκριτο σε αμυντικά θέματα Γαλλικό ΜΜΕ, "το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε εργασίες για την ανάπτυξη του Rafale F5", επισημαίνοντας:

Οι Γαλλικοί στόχοι για τα RAFALE  έως το 2030

"Η έκθεση που επισυνάπτεται στο σχέδιο νόμου περί στρατιωτικού προγραμματισμού (LPM) 2024-30 αναφέρει ότι η Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (AAE) θα έχει 137 μαχητικά βομβαρδιστικά Rafale έως το 2030, ενώ 185 αναμένονταν  να βρίσκονται στο απόθεμα μέχρι αυτή την χρονική προθεσμία .

Ωστόσο, ο τελικός «στόχος»  αναμένεται να επιτευχθεί το 2035, εάν δεν υπάρξει αλλαγή μέχρι τότε.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης (CEMAAE), Στρατηγός Stéphane Mille, δήλωσε ότι  θα υπάρξει προσαρμογή αναφορικά με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα.

«Μέχρι το 2030 θα έπρεπε να παραδοθούν σχεδόν εξήντα Rafales,ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου του LPM 2024-30, θα παραδοθούν σαράντα πέντε Rafale.

Ωστόσο, δεκαεπτά Rafale θα ληφθούν από το υπάρχον  απόθεμα για εξαγωγικές ανάγκες, εδώ μιλάω για το υπόλοιπο των παραδόσεων σε Ελλάδα και Κροατία.

Η μετάβαση στο «all-Rafale» έως το 2035 θα ξεκινήσει ξεκάθαρα, με επιβεβαιωμένο στόχο 185 μαχητικών», υπενθύμισε ο Στρατηγός Mille, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση.

« Για τα Rafales, υπάρχουν συγκεκριμένα τα TALIOS pods (σύστημα ναγνώρισης και στόχευσης μεγάλης εμβέλειας) και τα ραντάρ AESA.

Έχουμε μια μικρή ποσότητα από αυτά, αλλά το έργο LPM μας οδηγεί από25 σε περίπου 75 AESA στο τέλος της περιόδου. Θα έχουμε επίσης από το 2026, 51 λοβούς Talios», εξήγησε η CEMAAE.

«Κατά τη διάρκεια των αποστολών μας στο Ιράκ και τη Συρία, συνειδητοποιήσαμε ότι το pod  Talios κατέστησε δυνατή την παροχή πληροφοριών. Δεν ήταν η καρδιά της αποστολής, αλλά παρακολουθήσαμε και μάθαμε πράγματα», αποκάλυψε η CEMAAE.

Επίσης, συνέχισε, «όλα αυτά πραγματοποιούνται όσο προχωράμε» και «το έργο LPM προβλέπει μεγαλύτερο όγκο λοβών από αυτόν που αρχικά είχαμε φανταστεί».

Όπως και να έχει, ο στόλος «Rafale» της ΑΑΕ θα συγκεντρώνει συσκευές διαφορετικών εκδόσεων.

Εάν το F4.1, που είναι το πρώτο πρότυπο συλλογικής μάχης, έχει πρόσφατα πιστοποιηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), θα πρέπει σύντομα να ακολουθήσουν τα F4.2 και F4.3. Όπως και τα F5.

Το πρώτυπο Γαλλικό μαχητικό RAFALE  F5

Πράγματι, ο Στρατηγός Mille είπε στους βουλευτές ότι ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Sebastion Lecornu, είχε πρόσφατα «επικυρώσει την έναρξη εργασιών ανάπτυξης για το πρότυπο F5», δηλαδή «αυτό της επόμενης δεκαετίας», προσθέτοντας ότι:

«Αυτή η εργασία θα γίνει στο πλαίσιο αυτού του LPM. Θα μαρτυρούν την επεκτασιμότητα του Rafale, που αναζητούμε εδώ και αρκετές δεκαετίες».

Η ανάπτυξη του Rafale F5 είναι ιδιαίτερα σημαντική για να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα των Στρατηγικών Αεροπορικών Δυνάμεων (FAS) και της Πυρηνικής Αεροπορίας έως το 2035.

Αυτό θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες για να ενεργήσει σε περιβάλλοντα με μεγάλη αμφισβήτηση και θα φέρει τον υπερηχητικό πύραυλο ASN4G, που καλείται να διαδεχθεί τον τρέχον ASMP-A.

«Το πρότυπο F5 θα επιτρέψει στο Rafale να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τις απειλές. Με τη γενίκευση των στρατηγικών άρνησης πρόσβασης, η διατήρηση της ικανότητάς μας να εισέλθουμε πρώτοι στη μάχη είναι μια πρόκληση για την πολεμική αεροπορία», υποστήριξε ο Στρατηγός Mille.

 

https://youtu.be/9Y4DYCCOtNw

 

Και πάνω από όλα, θα επιτρέψει στην ΑΑΕ να ανακτήσει την ικανότητα καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD), την οποία έχασε με την απόσυρση του πυραύλου AS-37 MARTEL και των μαχητικών-βομβαρδιστικών Jaguar.

«Η ικανότητα SEAD είναι κεντρικής σημασίας για τις μελλοντικές μας επιχειρήσεις, αφού θα μας επιτρέψει να είμαστε πολύ πιο άνετοι σε ολοένα και πιο αμφισβητούμενα περιβάλλοντα, καθώς ο σύγχρονος εξοπλισμός θα διαφοροποιηθεί στον πλανήτη», δήλωσε η CEMAAE. .

 «Το πρότυπο F5 θα καταστήσει δυνατή την ύπαρξη όλων των δυνατοτήτων SEAD, ακόμη και αν τα πρώτα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις εξελίξεις που προέρχονται από το πρότυπο F4.

Υπενθυμίζω επίσης την επικείμενη άφιξη του πυραύλου FMAN-FMC, ο οποίος θα  επιτρέψει λόγω της ταχύτητάς του να "διαπεραστούν" οι εχθρικές αεράμυνες.

Όσο για το Rafale F5, γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα «πολύ διαφορετικό» αεροσκάφος, με, σύμφωνα με τον Στρατηγό Mille, θα έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται «τεράστιους όγκους δεδομένων», τα οποία θα απαιτούν κυρίως καλωδίωση οπτικών ινών.

Το 2021, αναφερόμενος στο πρότυπο F5, ο Στρατηγός Frédéric Parisot, ο νούμερο δύο της AAE, εξήγησε ότι «μέσα σε δεκαπέντε χρόνια», το Rafale θα είναι εφοδιασμένο με «εντυπωσιακό αριθμό δυνατοτήτων, μερικές από τις οποίες δεν « τις  έχουμε φανταστεί ακόμη» .

Η συμμετοχή και τα οφέλη για την Ελλάδα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα μας θα έχει πολλαπλά οφέλη αν συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των Γαλλικών μαχητικών RAFALE  F-5, τα οποία κατά την εκτίμησή μας θα είναι κάτι ανάλογο με τα Αμερικανικά  F-35.

H συμμετοχή μας θα σημαίνει άλλωστε προνομιακή μεταχείριση απόκτησής τους μελλοντικά, τεχνογνωσία, ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μας με την κατασκευή  τυχόν απάρτιών του, νέες θέσεις εργασίας και περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων σχέσεων  με την Γαλλία.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ θετικό για την χώρα μας να συνεχίζει να στηρίζεται για την άμυνά της σε ΗΠΑ-Γαλλία,PESCO, NATO, μετέχοντας σε εξοπλιστικά προγράμματα τους,  προσπαθώντας παράλληλα να αναπτύξει την δέουσα τεχνογνωσία και δυνατότητες για την ανάπτυξη της δικής της αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου αυτή να δυνηθεί να κατασκευάσει μελλοντικά λίαν προηγμένα οπλικά συστήματα και μέσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...