Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

«Γαζώνει» η Πολεμική μας Αεροπορία: Πρωτιά για τους Έλληνες «άσους» στο ΝΑΤΟ

Με βραβεία επέστρεψαν για μια ακόμη φορά τα στελέχη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας από την άσκηση TLP που διεξάγεται στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην βάση του Albacete.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση τόσο το Ιπτάμενο όσο και το Τεχνικό προσωπικό της ελληνικής αποστολής, ξεχώρισε σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν, ενώ απέσπασε τα πρώτα βραβεία για τις θέσεις του Αξιωματικού Πληροφοριών και του Ελεγκτή Αεράμυνας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: «Από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, η 341 και η 347 Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, συμμετείχαν στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2023 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για τον σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 111ΠΜ έξι (6) αεροσκάφη F-16 Block 50, με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, πλην της Ελλάδας, συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες του Βελγίου με αεροσκάφη F-16, της Γαλλίας με Rafale, της Γερμανίας με Eurofighter και Tornado, της Δανίας με F-16 και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με F-18.

Τόσο το Ιπτάμενο όσο και το Τεχνικό προσωπικό της ελληνικής αποστολής, ξεχώρισε σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν, ενώ απέσπασε τα πρώτα βραβεία για τις θέσεις του Αξιωματικού Πληροφοριών και του Ελεγκτή Αεράμυνας».

Με αυτά τα βραβεία στην φαρέτρα της η Πολεμική Αεροπορία αναμένει στα τέλη Απριλίου μια σειρά από χώρες στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος» που έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στις καλύτερες ασκήσεις του είδους στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν η Σαουδική Αραβία με μαχητικά F-15, η Ιταλία με Tornado, η Ιορδανία με F-16, η Ισπανία με F-18, η Γαλλία με Rafale, η Σλοβενία με PC-9, η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και τελικώς μετά από κάποιες πληροφορίες που τις ήθελαν να μην συμμετέχουν, θα είναι και οι ΗΠΑ στην «Ηνίοχος» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9. Ο Καναδάς θα συμμετέχει με ελεγκτές αεράμυνας και η Αυστρία με προσωπικό πληροφοριών.

Το Ισραήλ με τα έως τώρα δεδομένα τελικώς δεν θα συμμετάσχει.

Την ίδια περίπου περίοδο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει στην μεγάλης κλίμακας γαλλική άσκηση ORION 23 με 4 Mirage 2000-5.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ