Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ατσάλινη ασπίδα με Rafale από σήμερα η χώρα μας - Στην Τανάγρα η πρώτη εξάδα της ΠΑ

Μια σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας καθώς φτάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των μαχητικών Rafale. Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 12:30 στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, θα παραστεί και θα μιλήσει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα υπερσύγχρονα όπλα, αποτέλεσμα της μείζονος - από κάθε πλευρά - συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας, αποτελούν μια ξεκάθαρη απάντηση στην πράξη στο διαρκές παραλήρημα των Τούρκων αλλά και στην επιθετικότητα και προκλητικότητα που εκπέμπει προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Το κρεσέντο των απειλών της Τουρκίας, πάντως, διατηρείται σταθερό παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, τη διεθνή απομόνωση αλλά και την απόρριψη που έχουν επιφυλάξει ως στάση πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν αναζητά τώρα συμμαχίες στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό του την Αλβανία, όπου μαζί με τον - πάντα πρόθυμο να στηρίξει την Τουρκία- Έντι Ράμα, συζητούν για συμφωνίες, επενδύσεις και συνεργασίες σε όλους τους τομείς. Με ποια χρήματα άραγε; Με ποια στήριξη και από ποιον; Ακολουθούν, στο πλαίσιο του βαλκανικού ανοίγματος που επιχειρεί ο Ερντογάν, η Σερβία, η Βοσνία και η Βουλγαρία.

Τα έξι μαχητικά θα απογειωθούν το πρωί της Τετάρτης από το Ιστρ και θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα περίπου στις 12:30. Λίγο πριν την προσγείωσή τους θα πετάξουν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μόλις εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα συνοδεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δύο εκπαιδευτικά διθέσια, τέσσερα μονοθέσια

Τα δύο από τα Rafale που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια. Θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.

Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Το δώρο Μητσοτάκη στους μάχιμους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα είναι αφορολόγητο το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, τα πληρώματα των υποβρυχίων και οι Ειδικές Δυνάμεις (αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι και καταδρομείς). Η φορολόγηση αυτού του επιδόματος επικινδυνότητας όπως ονομάζεται, το μείωνε δραματικά.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί επανειλημμένα από τις ενώσεις στρατιωτικών και μάλλον ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αδικία. Άλλωστε μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όλη την κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ