747 carrier
Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Για αυτό το λόγο το αεροπλανοφόρο Boeing 747 δεν απογειώθηκε ποτέ

Η αλήθεια ότι έχουν προταθεί αρκετές τρελές ιδέες αεροπλανοφόρων από τότε που εμφανίστηκε αυτός ο τύπος πλοίου. Κάποιες από αυτές έγιναν πράξη, ενώ άλλες έμειναν... στα χαρτιά. Η Boeing είχε και αυτή μία παρόμοια ιδέα κατά νου, η οποία περιλάμβανε ένα αεροσκάφος 747! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, μιλάμε για ένα κανονικό αεροσκάφος Boeing 747. Η εταιρεία ήθελε να μετατρέψει ένα επιβατικό 747 σε αεροπλανοφόρο για στρατιωτικούς φυσικά σκοπούς. 

Η ιδέα βέβαια δεν πέρασε ποτέ σε φάση ανάπτυξης και δυστυχώς δεν είχαμε ποτέ την τύχη να δούμε το αεροσκάφος να πετάει. Μπορεί το πρόγραμμα να μην κατάφερε να πετάξει ποτέ, αλλά αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρόταση Της Boeing Ήταν Πολύ Φιλόδοξη

Αν και μπορεί να σας φανεί περίεργο, η πρόταση της Boeing για το 747 AAC (Airborne Aircraft Carrier) δεν ήταν η μόνη που αφορούσε ιπτάμενο αεροπλανοφόρο. Η πρώτη ιδέα προτάθηκε το 1917 και περιλάμβανε ένα αερόπλοιο HM No.23 και κάποια Sopwith Camel μαχητικά τα οποία θα εκτοξεύονταν από το ζέπελιν. 

Ο σκοπός των μαχητικών ήταν η προστασία του αεροσκάφους από πιθανές εναέριες απειλές. Το πρότζεκτ ήταν ουσιαστικά ένα πείραμα το οποία και τελικά πέτυχε. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τα περισσότερα παρόμοια πρότζεκτ είτε έφτασαν μέχρι το στάδιο ανάπτυξης είτε εγκαταλείφθηκαν για πάντα. Κάποια παραδείγματα είναι η κλάση Akron, το πρότζεκτ Zveno και το Lockheed CL-1201. 

Το Boeing 747 ιπτάμενο αεροπλανοφόρο προτάθηκε στις αρχές τις δεκαετίες του '70. Η συγκεκριμένη ιδέα ήταν από τις πιο φιλόδοξες που είχαν γίνει γύρω από τα ιπτάμενα αεροπλανοφόρα. Αφορούσε ένα Boeing 747 το οποίο θα μπορούσε να επιχειρεί πλήρως μικρά μαχητικά. Πιο συγκεκριμένα, το 747 AAC θα εκτόξευε και θα δεχόταν 10 Boeing Model 985-121 αεροσκάφη και θα τα ανεφοδίαζε με καύσιμα και πυρομαχικά. Ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό, σωστά;

Πριν κλείσει στο 747 AWACS, η Boeing είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τις εκδοχές 747-200 ή το Lockheed C-5A ως βασικό αεροσκάφος του προγράμματος. Το τελικό αποτέλεσμα του πρότζεκτ περιλάμβανε το 747 AWACS με δύο αναγνωριστικά μικρο-μαχητικά αεροσκάφη και πέρασε όλα τα τεχνικά τεστ το 1973. Αλλά τι συνέβει και το 747 AAC δεν απογειώθηκε ποτέ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί Το Boeing 747 AAC Δεν Απογειώθηκε

Το Boeing 747 AAC είχε τον ίδιο σκοπό και ρόλο με τα περισσότερο προγράμματα ιπτάμενων αεροπλανοφόρων. Και αυτός ήταν να χρησιμοποιείται σε περιοχές που δεν υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις με σκοπό να εξουδετερώνει απειλές. Το Bοeing 747 θα μπορούσε να υπηρετήσει σε αυτόν τον ρόλο, αλλά με τι κόστος;

Αρχικά, τα αεροσκάφη της Boeing κατά την δεκαετία του '70 δεν ήταν και τόσο ασφαλή όσο είναι σήμερα. Τα Boeing 747 είχαν εμπλακεί σε αρκετά ατυχήματα και αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο κόκκινο καμπανάκι για την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Τα δέκα μικρο-μαχητικά που περιλάμβανε αρχικά το πρόγραμμα σε συνδυασμό με τους πιλότους, κουβαλούσαν μεγάλο ρίσκο μαζί τους. Επιπλέον, προσθέστε τα χρήματα που θα χρειαζόταν το αεροσκάφος για ανάπτυξη και λειτουργία. Η αμερικανική αεροπορία έψαχνε για μία γενικότερα πιο ασφαλής επιλογή για αυτές τις αποστολές. 

Άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα ήταν τα μικρο-μαχητικά τα οποία πρότεινε η Boeing να χρησιμοποιηθούν στο αεροπλανοφόρο. Τα αεροσκάφη αυτά ήταν και σπάνια και αρκετά άχρηστα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι μικρο-μαχητικά εναντίων των εξελιγμένων σοβιετικών μαχητικών; Όχι και πολλά!

Τέλος, όπως προαναφέραμε, αυτό ήταν ένα από τα τελευταία πρότζεκτ ιπτάμενων αεροπλανοφόρων. Προτάθηκε σε μία περίοδο όπου η όλη ιδέα τέτοιων αεροσκαφών σιγά σιγά πέθαινε. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Boeing 747 AAC δεν απογειώθηκε ποτέ... και μάλλον δεν θα το κάνει ποτέ. 

GALLERY

747 AAC
747 AAC
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ