Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται νέα προσέγγιση Ελλάδας σε ΗΠΑ για τα F-35

Mπορεί τα 18 Rafale να αλλάζουν τα δεδομένα όμως η απόκτηση μιας ακόμη Μοίρας Γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς εκτινάσσει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας όπως τονίζουν έμπειροι ιπτάμενοι, ωστόσο η Αθήνα έχει πάντα ως στόχο και την είσοδο στο πρόγραμμα μαχητικού 5ης γενιάς με την απόκτηση των Αμερικανικών F-35, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος την Τρίτη, στον Alpha. 

Όπως σας είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα, σε σημαντικές είχε προχωρήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Ν. Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για τα την απόκτηση των μαχητικών Rafale, για τις  γαλλικές φρεγάτες, αλλά και για την απόκτηση των F-35.  

''Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα χρόνια'', σημείωσε, προαναγγέλλοντας την εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για απόκτηση των καλύτερων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, των F-35.
 
Συγκεκριμένα είπε: ''Αργά ή γρήγορα θα μπούμε στη συζήτηση για αεροσκάφος 5ης γενιάς, που είναι το F35 και φυσικά δεν αποκλείονται περισσότερα Rafale.''   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το F-35 βρίσκεται μέσα στο σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα χρόνια και η Αθήνα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση αυτή τη φορά στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν ποντάροντας κυρίως στη διαφαινόμενη αλλαγή γραμμής των Αμερικανών προς την Άγκυρα όπως έχει φανεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι μέσα στο 2021 αναμένεται νέα προσέγγιση των Αμερικανών και πρόταση για παραχώρηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-35 με την Αθήνα να ελπίζει σε αλλαγή γραμμής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αναθεώρηση της απόφασης ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των F-35 με βάση το χρονοδιάγραμμα  πώλησης καινούργιων μαχητικών σε συμμαχικές χώρες. Χρονοδιάγραμμα το οποίο παραπέμπει στην καλύτερη περίπτωση πώληση F-35 στην Ελλάδα αρκετά έπειτα από το 2025. 

Βέβαια κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν οι ΗΠΑ, καθώς χθες η νέα διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέστειλε προσωρινά την πώληση αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 
Σύμφωνα με τη WSJ, η ενέργεια αυτή για μια νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα το συμβόλαιο για τα F-35 στα ΗΑΕ αποτελούν το επιστέγασμα μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη Μέση Ανατολή της κυβέρνησης Τραμπ, που οδήγησε στις “Συμφωνίες του Αβραάμ” και τη γενικότερη αλλαγή του γεωστρατηγικού τοπίου.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ