Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Προς ενίσχυση της στρατηγικής ισχύος: Προχωράει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16

Έρχονται ενισχύσεις σε όλα τα επίπεδα για τις ΕΔ. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η Ελλάδα επιτέλους παίρνει αποφάσεις για την ενίσχυση του οπλοστασίου της. 

Η ηγεσία στέλνει μήνυμα στους Τούρκους καθημερινά και είναι σαφές το μήνυμα πως οποιαδήποτε πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Αν κι εφόσον χρειαστεί, η απάντηση των ΕΔ θα είναι καταστροφική για τους Τούρκους. Το έχουμε αποδείξει εξάλλου. Η χώρα μας όμως χρειάζεται και ενισχύσεις. Το Πενταπόσταγμα καθημερινά αναφέρει πως με κάποιες προσθήκες ακόμα, η Τουρκία είναι χαμένη.   

https://www.youtube.com/watch?v=-TcFPEz9UkQ

 
Εξοπλιστική ρελάνς   

 

Κανονικά προχωράει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, του defencereview.gr, προχθές κατέφτασε στη χώρα μας, το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) AN/APG-83 SABR το οποίο θα εγκατασταθεί στη θέση του υφιστάμενου ραντάρ μηχανικής σάρωσης AN/APG-68(V)9. Ήδη στο αεροσκάφος της Αεροπορικής Βάσης του Αράξου έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί αφαιρώντας τα παλαιά συστήματα και τοποθετώντας τα νέα του αεροσκάφους F-16 Viper.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και εντός του Ιανουαρίου 2021 και συγκεκριμένα στα μέσα με τέλη του μήνα, το πρωτότυπο αεροσκάφος θα μεταβεί στις ΗΠΑ διασχίζοντας τον Ατλαντικό ωκεανό αφού προηγηθεί πτήση εναέριου ανεφοδιασμού από ιπτάμενο τάνκερ της Αμερικανικής Αεροπορίας. Η διαθεσιμότητα του τάνκερ θα καθορίζει την ακριβή ημερομηνία μετάβασης στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκεί το αεροσκάφος F-16 Block 52+ Advanced της ΠΑ θα υποστεί εξαντλητικές τεχνικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί η αρτιότητα του και η πλήρης λειτουργικότητα όλων των νέων συστημάτων. Το αεροσκάφος θα μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Edwards εκεί όπου η Αμερικανική Αεροπορία θα αξιολογήσει ενδελεχώς το νέο F-16 Viper της ΠΑ.

Αγκάθι στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 εξακολουθεί να αποτελεί ο αριθμός του προσωπικού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) που παραμένει ανεπαρκής με συνέπεια να υπάρξουν καθυστερήσεις όταν ξεκινήσει η μαζική εγκατάσταση των νέων συστημάτων στα υπό εκσυγχρονισμό F-16 που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Το ζήτημα της πρόσληψης συνολικώς 50 τεχνικών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Θετικό είναι το γεγονός πως οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν λειτουργικότητα μεταξύ του συστήματος αυτοπροστασίας του αεροσκάφους και του ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης. Ήδη υπήρχαν οι πρώτες τεχνικές δοκιμές από τεχνικούς της Lockheed Martin στην ΕΑΒ και υπήρξε μια πρώτη εκτίμηση.

Η ακριβής εικόνα αναμένεται να υπάρξει όταν το αεροσκάφος μεταβεί στις ΗΠΑ και δοκιμαστεί σε πληθώρα σεναρίων προσομοίωσης απειλών. Υπενθυμίζεται, ότι τα αεροσκάφη F-16 V θα φέρουν το ΑSPIS II που ήδη έχει εγκατασταθεί στα F-16 Block 52+ Advanced του Αράξου και είναι πλήρως λειτουργικό.    

 

Πότε φτάνει στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale   

 

Ένα βήμα πριν από τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η ώρα της επικύρωσης της συμφωνίας από το κοινοβούλιο και των υπογραφών με την κατασκευάστρια εταιρία έφτασε και μάλιστα θα είναι μέσα στο 2020.

Η διαδικασία επικύρωσης της ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας συμφωνία, αναμένεται να αρχίσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Η νομοθετική ρύθμιση εισάγεται στο κοινοβούλιο προς διαβούλευση και επικύρωση από την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας. Στη συνέχεια προωθείται προς ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως προβλέπεται για να γίνει νόμος του Κράτους. Έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης ανοίγει το δρόμο για να έρθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault και να «πέσουν» οι υπογραφές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.


Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τρεις συμφωνίες σε μία οι οποίες προβλέπουν την αγορά των 18 μαχητικών, την απόκτηση όπλων για τις «ριπές» και την τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών όπως και την εκπαίδευση τεχνικών και ιπτάμενων. Πρόκειται για συμφωνία χιλιάδων σελίδων η οποία προβλέπει κάθε λέπτομέρεια με στόχο να μην υπάρχει το παραμικρό κενό ή σκοτεινό σημείο που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι θα παραδόσουν τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Rafale το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021 αν και η Αθήνα ζητά ακόμα πιο σύντομη παράδοση αν είναι δυνατό και μέσα στην άνοιξη. Στη συνέχεια ανά δύο μήνες θα παραδοθούν δύο ακόμη ζεύγη μεταχειρισμένων μαχητικών για να ακολουθήσουν τα οκτώ καινούργια ενώ η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση ακόμη έξι μεταχειρισμένων μέχρι να φτάσουμε τα 18 μαχητικά.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα Rafale τόσο τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της ΓΔΑΕΕ διαβεβαιώνουν ότι θα είναι πλήρως εκσυγχρονισμένα σε διαμόρφωση F3R αλλά και οι ώρες πτήσης τους θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μάλιστα οι Γάλλοι πριν παραδώσουν τα μεταχειρισμένα μαχητικά θα τα έχουν περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους και θα διαθέτουν πιστοποίηση για χιλιάδες ακόμη ώρες πτήσης.

Όλα τα αεροσκάφη καινούργια και μεταχειρισμένα θα παραχωρηθούν στη HAF με πλήρη φόρτο όπλων κάθε κατηγορίας μεταξύ των οποίων και οι «φονικοί» Meteor. Σε πρώτη φάση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάποια από τα όπλα θα παραχωρηθούν προσωρινά από τη Γαλλική πολεμική αεροπορία μέχρι να είναι έτοιμα τα όπλα που θα παραγγείλει η HAF έτσι ώστε τα Rafale να μην μείνουν άοπλα ούτε για μια ημέρα. Μάλιστα οι πρώτοι ιπτάμενοι και τεχνικοί είναι έτοιμοι για να αναχωρήσουν για τη Γαλλία στις αρχές του χρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=hZEieIKM0EE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ