Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Τα ΗΑΕ σε διαδικασία πιθανής πώλησης μαχητικών F-16 στην Ελληνική ΠΑ

Μετά την οριστικοποίηση της αγοράς των  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, το Εμιράτο βρίσκεται σε διαδικασία πιθανής πώλησης αριθμού αεροσκαφών F-16 προς στην Ελλάδα, στην οποία έχουν μετασταθμεύσει τέσσερα "Desert Falcons" για συμμετοχή τους σε ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Η κίνηση θα μπορούσε να έχει πολιτικά οφέλη για το Αμπού Ντάμπι, καθώς προσπαθεί να υποστηρίξει την πλευρά της Ελλάδας στη διαμάχη της με την Τουρκία, σχετικά με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ το Αμπού Ντάμπι δεν έχει δώσει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι τα F-16 είναι προς πώληση, πληροφορίες φέρουν ότι δεν θα χρειαστεί και τα 80 μαχητικά αυτού του τύπου που διαθέτει στο οπλοστάσιο του, αφού θα αγοράσει περίπου 12 F-35 από τις ΗΠΑ μετά την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Τα F-16 των ΗΑΕ είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Μιλάμε για στόλο 80 μαχητικών BLOCK 60 που διαθέτουν διαθέτει ραντάρ Northrop Grumman APG-80 τύπου AESA, στάνταρ δεξαμενές καυσίμων, ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας της Northrop Grumman καθώς και βάση δεδομένων MIL-STD 1773.

https://www.youtube.com/watch?v=UasQwp6JNfI&t=3s

Με την ονομασία Block 60, τα αεροσκάφη αυτά είναι ελάχιστα πίσω από τα F-16 Block 70/72 Viper, που αποτελεί την τελευταία έκδοση του αμερικανικού μαχητικού.

Πληροφορίες φέρουν τα ΗΑΕ να ενδέχεται να πουλήσουν μερικά από τα αεροσκάφη F-16 αυτού του τύπου στην Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, τα F-16 των ΗΑΕ θα αποτελούσαν την πιο μοντέρνα έκδοση που απέχει βέβαια από την έκδοση Viper, αλλά θα βοηθούσε άμεσα και σε μεγάλο βαθμό στην αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο κατά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα διαθέτει στόλο 150 μαχητικών F-16, με 84 από αυτά αναβαθμίζονται έως το 2027 στην προηγμένη κατηγορία Viper, με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφαση της να αγοράσει 18 αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, σε μια κίνηση να αναβαθμίσει τις δυνατότητες της, αλλά και εδώ Έλληνες ειδικοί τονίζουν ότι ο αριθμός είναι μικρός για τις ανάγκες της πολεμικής της αεροπορίας.   

"Το ξαφνικό ενδιαφέρον για εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ κρύβει περισσότερα από ό, τι γνωρίζουμε.

Τα ΗΑΕ προσπαθούν να γίνουν μια περιφερειακή οικονομική και στρατιωτική δύναμη, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή της στη σύγκρουση στη Λιβύη με την πλευρά της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ, κατά της Τουρκίας”, δηλώνει ξένος αμυντικός αναλυτής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντας όσον αφορά τους εξοπλισμούς και έχουμε να δούμε πολλά τέτοια επεισόδια ακόμη, στο δρόμο για την εξασφάλιση σύγχρονων οπλικών συστημάτων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ