Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Όλα τα Rafale θα είναι της έκδοσης F3R

Εν μέσω μιας περιόδου ακραίων εντάσεων με την Άγκυρα, το θέμα της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. 

Οι EΔ οι οποίες βιώνουν τις επιπτώσεις του πολυετούς «παγώματος» εξοπλισμών που έφερε η οικονομική κρίση, επανεξοπλίζονται, με την Γαλλία να ενισχύει την άμυνα της χώρας. 

Όπως σας έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα, η προσθήκη των Rafale αλλάζει άρδην τα δεδομένα υπέρ της Ελληνικής ΠΑ, όπου μαζί με τα F-16 και τα Mirage θα έχουμε την απόλυτη υπεροχή σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο!  

Τα νέα δεδομένα με τα Rafale 

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών για την απόκτηση συνολικώς 18 αεροσκαφών Rafale.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Νικήτα και το defencereview.gr, υπάρχει γαλλική αποδοχή του αρχικού ελληνικού αιτήματος. Όλα τα αεροσκάφη δηλαδή θα είναι της έκδοσης F3R ώστε να υπάρχει κοινή υποδομή και πλήρης ομοιογένεια. Το δεύτερο αφορά το συνολικό κόστος, το οποίο όπως πληροφορούμαστε θα κυμαίνεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορά το κόστος των νέων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών εκ των οποίων 14 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια (δυο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα), εκπαίδευση, απόκτησης ενός εξομοιωτή πτήσης καθώς και πακέτο τεχνικής υποστήριξης για τα πρώτα έτη.

Στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της MBDA για το ζήτημα των όπλων των Rafale που θα περιλαμβάνουν ένα μικρό απόθεμα Meteor. 


 
Η γαλλική αεροπορία θα μεταβιβάσει τα μεταχειρισμένα μαχητικά στην Dassault και ακολούθως η γαλλική εταιρεία θα τα μεταπουλήσει στη ΠΑ.

Επίσης, η ΠΑ προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει για το μέλλον των 18 Mirage 2000 BGM/EGM. Υπάρχουν πολλές σκέψεις η ΠΑ να κρατήσει τελικώς τα αεροσκάφη δεδομένου ότι η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης που υπογράφτηκε σε συνδυασμό με την άριστη δομική αντοχή των Mirage 2000 BGM/EGM επιτρέπει στη ΠΑ να συνεχίζει να τα αξιοποιεί σε αποστολές Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών θα είναι το καλοκαίρι του 2021 με τη προϋπόθεση πως η τελική σύμβαση θα έχει καταρτιστεί και υπογραφεί ως τα τέλη του 2020. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως αμφότερες πλευρές κατά τη παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης εμφανίζονται ευέλικτες και ταχύτατες ως προς τη λήψη αποφάσεων γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ