Πολεμική αεροπορία

Οι ήρωες των αεροδιακομιδών διηγούνται ιστορίες τρέλας κι ανατριχίλας (βίντεο)


Η 112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, δίνει καθημερινό αγώνα για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η δουλειά τους, δεν έχει καμία σχέση με όλες τις άλλες. Εργάζονται με αυταπάρνηση για να σώσουν συμπολίτες μας και είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινότητας.

Ο αντισμήναρχος Δ. Γκανάτσιος, διοικητής της 384 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης, μιλάει στην κάμερα του Open TV και τον Σπύρο Φρεμεντίτη και τα όσα λέει προκαλούν θυμηδία και ταυτόχρονα θαυμασμό και υπόκλιση στο έργο που επιτελούν.

«Από Ρόδο σε Πάτμο, όταν πηγαίναμε για διακομιδή ασθενούς, ένα άλογο έτρωγε τα χόρτα στον χώρο πέριξ του ελικοδρομίου...» λέει ο κύριος Γκανάτσιος και συμπληρώνει: «Τα ανεμούρια είναι παντού σκισμένα, τα ελικοδρόμια είναι γεμάτα χόρτα, πέτρες κι οτιδήποτε άλλο που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για την προσγείωση. Σε πολλά ελικοδρόμαι δεν έχει φώτα τη νύχτα. Στην Κέα έχουμε προσγειωθεί με περιμετρικά φώτα, όπως για παράδειγμα με φώτα αυτοκινήτων για να μην χαθεί μια ανθρώπινη ζωή».

Η ευθύνη, δυστυχώς βαραίνει την τοπική αυτοδιοίκηση κι όχι την κεντρική διοίκηση και γι αυτό «τα ελικοδρόμια είναι σε αυτή την κατάσταση. Ο δήμος ό,τι δώσει, αν αποφασίσει να κάνει οικονομία και να κόψει κονδύλια...»

Οσον αφορά στα νοσοκομεία, λέει με μεγάλο παράπονο ότι «δεν υπάρχουν ελικοδρόμια στα νοσοκομεία, κατάλληλα που να χωράει να προσγειωθεί το Super Puma. Κατά κύριο λόγο τα πολιτικά νοσοκομεία που φέρνουμε πολίτες από τα νησιά, δεν έχουν ελικοδρόμια - Μπορεί να πέσουμε σε σπίτια, είναι πολύ επικίνδυνο».

Κι έτσι χάνεται και πολύτιμος χρόνος και πόροι, καθώς θα πρέπει το ΕΚΑΒ να πάει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο να παραλάβει τον ασθενή και κατόπιν να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Γι αυτή τη δουλειά, επιφορτισμένα είνα τα Αγκούστα Μπελ, που είναι παροπλισμένα. Μετά και το τρίτο δυστύχημα το 2003 βρίσκονται καθηλωμένα στα τολ της Τανάγρας.

«Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα δεν είναι για πρωτογενή αεροδιακομιδή. Τα Super Puma δεν είναι γι αυτή τη δουλειά, είναι τα Αγκούστα» λέει ο Δ. Πύρρος, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Ευτυχώς, υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία κι έτσι, ύστερα από μια γενναία προσφορά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα επισκευαστούν τα Αγκούστα για να πετάξουν ξανά και να μεταφέρουν ασθενείς από τα νησιά μας...

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ