Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Έρχονται τα καλύτερα: Η Ελλάδα αποφάσισε στενή συνεργασία με το Ισραήλ σε σύγχρονα συστήματα κατά των drones και κυβερνοασφάλεια

Πριν λίγο η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Ισραήλ συμφώνησαν καταρχήν στην στενή συνεργασία σε  σύγχρονα συστήματα κατά των drones και κυβερνοασφάλεια. 

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες η ισραηλινή πλευρά αναφέρει το γεγονός στην από κοινού συνεργασίας σε δύο από τους πιο κρίσιμους τομείς ασφάλειας στον σημερινό κόσμο, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, λόγω του μεγάλου στόλου drones  των Τούρκων που απειλούν τα νησιά μας.  

Με ισχυρούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς, η Ελλάδα και το Ισραήλ λειτουργούν κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης σε ελληνικό έδαφος και έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Ελλάδα θα συνεργαστεί με το Ισραήλ για συστήματα κατά των drones και κυβερνοασφάλεια", δήλωσε την Τρίτη ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Αθήνα.

Με ισχυρούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς, η Ελλάδα και το Ισραήλ λειτουργούν κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης σε ελληνικό έδαφος, και έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το βήμα ίναι ένα ακόμη παράδειγμα προηγούμενων συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, που επιτεύχθηκαν σε τριμερή σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο του 2025.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για αμοιβαία υποστήριξη και κοινά στρατηγικά συμφέροντα σε τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο του 2025.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για αυτό που ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «δέκατη συνάντησή μας», προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική».

Ο Νετανιάχου είχε συναντηθεί νωρίτερα με τους δύο ηγέτες κατ' ιδίαν πριν τους συνοδεύσουν διπλωματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του υπουργείου Ενέργειας, και πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες «συνεργάζονται και συζητούν λεπτομερώς τη συνεργασία σε πολλούς τομείς: ενέργεια, τεχνολογία, συνδεσιμότητα, αλλά και ασφάλεια».

Η τριανδρία έχει μια στενή σχέση που διαμορφώθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν η ενεργειακή συνεργασία έγινε κεντρικός πυλώνας των σχέσεων μεταξύ των τριών εθνών. Αυτή η συνεργασία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, με τον Νετανιάχου να ανακοινώνει ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν με τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

«Θα προωθήσουμε τον IMEC», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αυτή είναι μια ιδέα που έχει προταθεί και στο παρελθόν, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να την κάνουμε πραγματικότητα», τόνισε ο ίδιος.

Περιέγραψε το έργο ως έναν συνδυασμό θαλάσσιων οδών, ενεργειακών αγωγών και καλωδιακής συνδεσιμότητας που συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

 
Κύριοι Παίκτες και Οικονομική Κατάσταση
  • Κορυφαίες Εταιρείες: Η Elbit Systems παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με έσοδα περίπου 6,8 δισ. δολάρια (Ιανουάριος 2026). Ακολουθούν η Israel Aerospace Industries (IAI) και η Rafael Advanced Defense Systems.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 προγραμματίζεται η έναρξη της ιδιωτικοποίησης των IAI και Rafael μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO).
  • Αμυντικός Προϋπολογισμός: Ο προϋπολογισμός άμυνας για το 2026 ορίστηκε στα 34-35 δισ. δολάρια (112 δισ. σέκελ), ποσό αυξημένο σε σχέση με προηγούμενα σχέδια, παρά τις εκεχειρίες σε ορισμένα μέτωπα. 
     
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ποιά είναι τα τέσσερα (4) "σχέδια" που δουλεύει νυχθημερόν ο Ερντογάν για να ανατρέψει την Ελληνική αεροπορική υπεροχή;-Οι ενέργειες της Αθήνας

Η Ελληνική αεροπορική υπεροχή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ο Ερντογάν δεν έχει αποτολμήσει κάποια...