Στο πεδίο βολής- ασκήσεων «Αετός» στα υψώματα στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Μέσης Κλίμακας Πλήρους Ανάπτυξης Δυνάμεων ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 25».
Στην άσκηση είχαμε εξάσκηση των Διοικήσεων, Επιτελείων και Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων (αμυντικών και επιθετικών), υπό συνθήκες σύγχρονου πολέμου, με τη συμμετοχή και ιδιωτικών εταιρειών με καινοτόμα συστήματα.
Η πρώτη φάση της άσκησης επικεντρώθηκε στην τακτική χρησιμοποίηση των Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) και Αντι-ΣμηΕΑ κατά την οποία εξετάστηκαν ειδικά σενάρια επιχειρησιακής αξιοποίησης των νέων μέσων και αντίστοιχα οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Είχαμε ειδικές τακτικές χρήσης των drones, αξιολογήθηκε το μοντέλο ένταξής τους στις οργανωτικές δομές των Μονάδων του Στρατού Ξηράς καθώς επίσης και οι διαδικασίες ενάσκησης Διοίκησης και Ελέγχου σε αυτά.
Η δεύτερη φάση της ασκήσεως απέδειξε για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων μας, ειδικά σε συνεργασία με νέες για την Ελλάδα τεχνολογίες όπως η προσβολή στόχων με drone FPV και άφεσης χειροβομβίδων.
Στην άσκηση συμμετείχαν και 30 εταιρίες από το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, στις οποίες δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους σε ρεαλιστικά σενάρια, υπό πραγματικές συνθήκες και επιχειρησιακό περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν καινοτόμα συστήματα που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από το ΚΕΤΑΚ και το 306 ΕΒΤ, μεταξύ των οποίων η Κινητή Μονάδα Παραγωγής Drone.
Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης (ΑΣΔΙΘ), η οποία υποκατέστησε το Δ’ Σώμα Στρατού, με τεθωρακισμένα, μηχανοκίνητα μέσα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, αντιαρματικά βλήματα, ελικόπτερα μεταφορικά/επιθετικά/αναγνωρίσεως, μαχητικά αεροσκάφη και Ειδικές Δυνάμεις.
Υπενθυμίζουμε την λειτουργία μονάδα κατασκευής drones στο 306 Εργοστάσιο Βάσης Τεχνικού, το οποίο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και συσκευές τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή ανταλλακτικών drone στο πεδίο της μάχης.
Μπορεί να παράγει 1.000 drone τύπου 1 FPV (First Person View) τον χρόνο και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στις Μονάδες που χρησιμοποιούν Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αλλάξει τα πάντα στο πεδίο της μάχης, και όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
Για παράδειγμα η Ρωσία έχει δημιουργήσει επίλεκτες ομάδες που κυνηγάνε και εξοντώνουν πλέον συνεχώς, Ουκρανούς χειριστές drone, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο πεδίο μάχης .
Στην μάχη των drone μεταξύ τους, ο έλεγχος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι εξίσου σημαντικός με την κυριαρχία στον αέρα.
Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν ισχυρά συστήματα παρεμβολών και σταθμούς ραδιοανίχνευσης για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των drone του “εχθρού’, αν και τα ίδια αυτά συστήματα, δημιουργούν ένα έντονο ηλεκτρονικό σήμα που είναι εύκολο να εντοπιστεί και να καταστραφεί.
Απαιτείται στα καθ' υμάς η νέου τύπου εκπαίδευση χρήσης και αντιμετώπισης των drones στο πεδίο της μάχης, και προτείνεται η δημιουργία ειδικού κέντρου στον ελληνικό Στρατό το συντομότερο δυνατό.