Επιτυχημένες βολές με πραγματικά πυρά για το Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV) B5 Hydra της κυπριακής Swarmly στο πλαίσιο πολεμικών παιγνίων σε Ελλάδα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, παρουσιάζει σε βίντεο ο Α. Χωριανόπουλος.
Το κυπριακό USV έριξε επιτυχημένα με το τηλεχειριζόμενο πυροβόλο έναντι στόχου σε βραχονησίδα, πραγματοποίησε επιτυχημένη πλεύση σε δυσχερές επίπεδο θαλάσσης με σταθεροποιημένο πυροβόλο, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε και αποστολές ISR (έρευνας, ιχνηλάτησης και στοχοποίησης απειλών).
Αποτελεί το μοναδικό USV που λειτουργεί σε ενιαίο δικτυοκεντρικό μοντέλο μάχης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Η-10 και Η-12 που επιχειρούν και στην Ουκρανία. Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και για τα λογισμικά ΑΙ του σκάφους.
Τεχνικά χαρακτηριστικά B5 Hydra:
- Προσωπικό για τηλεχειρισμό: 2 άτομα
- Μήκος: 6 μ.
- Πλάτος: 2,36 μ.
- Βύθισμα: 0,65 μ.
- Βάρος: 1,2 τόνοι
- Ύψος πέραν της επιφάνειας: 2,1 μ.
- Μέγιστη ταχύτητα: 85 κόμβοι
- Οπλισμός: Πολυβόλο 12,7 χιλ, 1 Τορπίλη Black Scorpion
Το B5 Hydra είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενο πύργο Lionfish 12.7 και 1 τορπίλη Black Scorpion , ενώ διαθέτει σύστημα απεικόνισης HD EO/IR της ισραηλινής NextVision με δυνατότητα τηλεχειρισμού σε απόσταση 200 χλμ από τον σταθμό ελέγχου.
Το ΕΛΚΑΚ εξέδωσε δημόσια πρόσκληση για ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης μάχης και σκαφών USV
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ανακοίνωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος, ιδιωτών και εταιρειών για την υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών προγραμμάτων ανάπτυξης για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μιλάμε για την Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) και Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV).
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η τουρκική πλευρά με την μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων επιθετικών σκαφών, προκαλεί την ελληνική αντίδραση με την παράλληλη ενεργοποίηση της εγχώριας πολεμικής μας βιομηχανίας η οποία διψάει για αμυντικά προγράμματα.
Για τον στρατιωτικό τομέα θα λέγαμε ότι τα μη επανδρωμένα σκάφη θα είναι οι “σύντροφοι” των Καταδρομέων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας πραγματικά νέες αποστολές το επόμενα χρόνια.
Τέτοια σκάφη στα χιλιάδες νησιά, μικρονήσους και βραχονησίδες στο Αιγαίο, εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους, αιωρούμενα πυρομαχικά και μικρά drone επιτήρησης, θα αποτελούσαν μια πραγματικά τρομερή απειλή για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, και ειδικά για την Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην Φώκαια της Σμύρνης.
Μιλάμε για αποστολές κρούσεως, μεταφοράς όπλων και και γενικά εφοδιασμού, ηλεκτρονικού πολέμου με τα οποία θα φυλάσσονται ειδικά τα μικρονήσια μας από κάθε εχθρική επιβουλή.
Είναι το μέλλον στο σύγχρονο πόλεμο, αφού τα μη επανδρωμένα σκάφη, μπορούν να διασυνδεθούν με εναέρια μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη, Φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία, επιτηρώντας μεγάλες σε έκταση περιοχές στο Αιγαίο.
Τα φυλάκια μας σε διάφορα νησιά, θα αποκτήσουν έναν πραγματικό αποτελεσματικό φύλακα, ο οποίος θα επιτηρούσε σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ πολλά συμβάντα θα τα προλαβαίνουμε, ειδικά σε καταδιώξεις λαθρεμπόρων και άλλων οι οποίοι έχουν γεμίσει το ελληνικό Αρχιπέλαγος.