Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Στα κάγκελα οι Τούρκοι-Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει την αναβάθμιση των ελληνικών ΜΙΜ-104 Patriot

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα αναλάβει την αναβάθμιση των ελληνικών ΜΙΜ-104 Patriot.

Η παραμονή της ελληνικής δυνάμεως στο Σαουδαραβικό Βασίλειο παρατείνεται για ένα ακόμη έτος ενώ οι Σείχηδες θα πληρώσουν την αναβάθμιση των ελληνικών ΜΙΜ-104 Patriot στην έκδοση PAC-3, όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία.

Επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στην Σαουδική Αραβία

Από το Σάββατο 11 έως την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.

Tην Κυριακή 12 Μαΐου έλαβε χώρα η επίσημη υποδοχή στο Στρατηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των 2 Αρχηγών, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμορφωθείσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας ως αποτέλεσμα των επικρατουσών εστιών αστάθειας ανά την υφήλιο.

Κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Commander of the Saudi Royal Air Defence Forces, Lieutenant General Mazyad bin Sulaiman Al-Amro, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία της ελληνικής Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου.
Το σύστημα Patriot

Τα Patriot είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιόμετρα και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα αποτελείται από το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών, το Ραντάρ, το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής και τους Σταθμούς Εκτόξευσης.

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.
Τα Patriot έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής εννέα στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι έξι σταθμούς ελέγχου εμπλοκής.

Όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι έχουν “σκυλιάσει” όχι μόνο για την αναβάθμιση με πετροδόλαρα ελληνικών οπλικών συστημάτων, αλλά και για στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδος με την ηγέτιδα χώρα του Κόλπου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ενεργειακή παρουσία του Ριάντ στην Ελλάδα με αγωγούς μεταφοράς ενέργειας μέσω Κύπρου και Ισραήλ.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...