Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Επίδειξη από εκπροσώπους της εταιρείας «BAE SYSTEMS» στο ΚΕΤΘ του ΤΟΜΑ CV-90-Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους ουρανούς

Η υπόθεση απόκτησης  νέων ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό, έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, αλλά και το χαρακτήρα του επείγοντος, λόγω φυσικά των τουρκικών στρατιωτικών σχεδίων με την παραγωγή νέων ισχυρών οπλικών συστημάτων σε μεγάλους αριθμούς.

Για τον λόγο αυτό, στις 10 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΕΠΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΛΙΔΗ» (έδρα του ΚΕΤΘ) επίδειξη σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας BAE SYSTEMS, σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (IFV) CV-90, κατασκευής της.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση Mk.4 του ΤΟΜΑ CV-90 έχει πολλές και ισχυρές ικανότητες, κυρίως  στο πεδίο μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΤΟΜΑ ενσωματώνει νέα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα,  διαθέτει κινητήρα της Scania ισχύος 1.000 ίππων, ενώ το βάρος μάχης έχει αυξηθεί από τους 35 στους 37 τόνους.

Το σουηδικό CV9040 διαθέτει ένα ισχυρό πυροβόλο Bofors 40 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να καταστρέψει σχεδόν όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και μεταφοράς πεζικού που υπάρχουν.

Υπάρχει επίσης ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, ενώ  οι εκδόσεις εξαγωγής αυτού του ΤΟΜΑ, διαθέτουν πλήρως σταθεροποιημένα πυροβόλα 30 ή 35 χιλιοστών.

Τα πυροβόλα αυτά μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρά αλλά είναι πιο πολυχρηστικά. Οι νεότερες εκδόσεις του ΤΟΜΑ  διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά και μοντέρνα συστήματα ελέγχου πυρός, ενώ με την κατάλληλη προετοιμασία το οπλικό αυτό σύστημα αποκτά και αμφίβιες δυνατότητες.

Η Ελλάδα αναζητά την απόκτηση σύγχρονων ΤΟΜΑ, για να επανδρώσει τις τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες της, ενόψει των μελλοντικών τουρκικών σχεδίων ειδικά στην περιοχή του Έβρου, αφού τα ΤΟΜΠ Μ113 που διαθέτουμε  δεν εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες μας στο σύγχρονο πεδίο μάχης .

Το αεροσκάφος F-35 στην έκδοση Block-4 ζήτησε ο Δένδιας από την αμερικανική εταιρεία

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο (ΒΗΜΑ) , στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ήλθε σε επαφή με Αμερικανό μεγαλοστέλεχος της Lockheed Martin.

Η συζήτηση τους αφορούσε τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, F-35, λόγω  και της LOA (επιστολή αποδοχής).
Η Ελλάδα, χωρίς να χάσει τη σειρά της από την παραγωγή (βρίσκεται στην 8η θέση) και χωρίς να αλλάξουν οι όροι χρηματοδότησης, ζητεί τώρα τον πιο εξελιγμένο τύπο των F-35 (version 4).

Ο Αμερικανός υπάλληλος ανέφερε ότι «με όλα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η «Ελλάδα αλλάζει πίστα» στους ουρανούς όπου «θα κυριαρχεί».

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν όλα αυτά θα αποτυπωθούν στο χαρτί, διότι ως γνωστόν τα γραπτά μένουν και τα λόγια φεύγουν, αλλά αν υλοποιηθούν τότε σίγουρα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία  καθίσταται στρατηγικό όπλο κατά των τουρκικών εθνικιστικών σχεδίων.

Απομένει μετά μόνο η προμήθεια πυραύλων τύπου Κρουζ από την χώρα  μας, και για τις Τρεις διαστάσεις, για να το σκεφτούν οι γείτονες πολλές φορές να μας κάνουν επίθεση τύπου Ιράν, ειδικά σε νησιά και Δυτική Θράκη.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ