BRAHMOS και βυθισμένο τουρκικό πλοίο
Οπλικά συστήματα

Με τους BRAHMOS στα χέρια της Ελλάδας κανένα τουρκικό πλοίο δεν θα ήταν ασφαλές-EurAsian Times: Οι S-400 δεν θα εντόπιζαν τους πυραύλους

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα το 2023 άνοιξε μία γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Νέου Δελχί. Σήμερα οι δύο χώρες συζητούν πιθανές συνεργασίες και στον αμυντικό τομέα, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του ξένο αμυντικό μέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BRAHMOS για την Ελλάδα;

Πιο συγκεκριμένα, το διάσημο αμυντικό The EurAsian Times σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε πως «το τελευταίο διάστημα ελληνικά μέσα πιστεύουν πως επίκειται η απόκτηση ενός πραγματικά στρατηγικού όπλου από την Ινδία, του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ BRAHMOS, ο οποίος θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τουρκικά σχέδια στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

Προσθέτει πως η επίσκεψη του Μόντι στην χώρα μας ήταν η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Τον φετινό Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπέδωσε την κίνηση και επισκέφθηκε την ασιατική χώρα.

Φαίνεται τώρα πως οι φωνές των ελληνικών μέσων για πιθανή απόκτηση των πυραύλων BRAHMOS είναι τόσο ηχηρές που δεν πέρασαν απαρατήρητες από την The EurAsian Times, μια σελίδα που έχει σημαντικές διασυνδέσεις εντός του ινδικού υπουργείου άμυνας. 

«Ο πύραυλος BRAHMOS μπορεί να ενισχύσει την ναυτική δύναμη της Ελλάδας σε ολόκληρο το γεωγραφικό εύρος από το Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο» έγραψε χαρακτηριστικά.

Με την εκπληκτικά υψηλή ταχύτητά τους, οι πύραυλοι BRAHMOS που αναπτύχθηκαν από κοινού από την Ινδία και την Ρωσία θα πρόσδιδαν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τρομερές δυνατότητες, δυνατότητες οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την άρνηση πρόσβασης του τουρκικoού πολεμικού ναυτικού στα ύδατα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Επικαλούμενο Έλληνες ειδικούς, το άρθρο αναφέρει πως ο πύραυλος αποτελεί μία οικονομική λύση συγκριτικά με μεγάλα ναυτικά σκάφη, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι σε εχθρικά πυραυλικά συστήματα. Το εκτιμώμενο κόστος ενός πυραύλου BRAHMOS κυμαίνεται στα περίπου 3,25 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μία από τις σημαντικότερες δυνατότητες του BRAHMOS είναι η πτήση του σε χαμηλό υψόμετρο, η οποία του επιτρέπει να αποφεύγει τον εντοπισμό από εχθρικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα. Στην πραγματικότητα, το όπλο μπορεί να πετάξει ακόμη και 10 μέτρα πάνω από το έδαφος στην τελική φάση. Δεδομένου αυτού, αν η Ελλάδα αποκτήσει BRAHMOS η παράταξη του πυραύλου θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού η Τουρκία διαθέτει ρωσικά πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος τύπου S-400» έγραψε η σελίδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τουρκικοί S-400 να μην μπορούν να καταρρίψουν τους ελληνικούς BRAHMOS με αποτέλεσμα τα τουρκικά πλοία να μην είναι ασφαλή σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τις ελληνικές ακτές (όσο δηλαδή είναι η εμβέλεια του όπλου).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...