Οπλικά συστήματα

Συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ: Κορβέτες- SPIKE NLOS στο επίκεντρο- Τι θα αποφασιστεί

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές την Τετάρτη θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ με "κυρίως πιάτο" το πρόγραμμα απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, την προμήθεια των SPIKE NLOS από το Ισραήλ για τον Στρατό Ξηράς και ενδεχομένως την απόκτηση επιπλέον φρεγάτας από την Γαλλία, ενώ αναμένεται να γίνει και αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

 Ποιό κοντά στις Γαλλικές Κορβέτες Gowind

Να σημειώσουμε ότι, πριν από περίπου έναν μήνα, η γαλλική εταιρεία Naval Group κατέθεσε την τελική της προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις κορβέτες Gowind, με τις τρεις να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε τρία χρόνια.

Η γαλλική εταιρεία Naval Group προσφέρει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό 4 κορβέτες Gowind με τις τρεις να ναυπηγούνται σε ναυπηγεία εντός χώρας και το πρώτο πλοίο  να μας παραδίδεται το 2028.

«Οι επόμενες μονάδες επιφανείας θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία με το πρώτο πλοίο να παραδίδεται μόνο ένα χρόνο μετά το πρώτο σκάφος, ενώ στην συνέχεια οι παραδόσεις θα υλοποιούνται με ρυθμό μια Κορβέτα Gowind κάθε 12 μήνες».

Οι Γάλλοι δέχθηκαν την “μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην χώρα μας.
Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η κατασκευή των γαλλικών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα ναυπηγείο, ενώ η παραγωγή υλικού στην Ελλάδα θα συμβάλλει σε περισσότερες από 150 θέσεις στο τομέα της κατασκευής αλλά και των επισκευών.

Η γαλλική πρόταση μαζί με την αντίστοιχη ιταλική της εταιρείας Fincantieri, που προτείνει την κορβέτα Doha, εμφανίζονται να έχουν το προβάδισμα για την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας.

Η ιταλική πρόταση είναι περίπου εφάμιλλη της γαλλικής, με την μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές Κορβέτες θα είναι τρομερές ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των Τουρκικών Κορβετών κλάσεως ADA, ενώ είναι ισάξιες των τουρκικών Φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”, με την πρώτη Φρεγάτα των γειτόνων να είναι στην τελική φάση.

Είναι δηλαδή σαν να προμηθευόμαστε 3-4 επιπλέον Φρεγάτες σε σχέση με την δύναμη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, και αυτό λέει πολλά για την τρομερά ισχυρή στρατηγική δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού πλέον.

Η Κορβέτα Gowind θα έχει την χωρητικότητα και τον οπλισμό μιας μεσαίας Φρεγάτας στην τιμή Κορβέτας, ενώ η περίπτωση κατασκευής της σε ελληνικά ναυπηγεία θα μειώσει το κόστος κατά 10-20%, γεγονός τρομερά σημαντικό για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.

Του ΚΥΣΕΑ ακολουθεί πιθανότατα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λοριάν της Γαλλίας όπου ναυπηγούνται οι  Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που αν όντως ευαστθεί ως πληροφορία, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την απόκτηση των Γαλλικών κορβετών.

 

 

 

Spike Nlos

H συμφωνία για την αγορά από την Ελλάδα πυραύλων Spike Nlos, αναμένεται να υπογραφεί τον επόμενο μήνα.

Η συνολική αξία της συμφωνίας είναι 335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις μονάδες του στρατού και τα 55 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike  NLOS  δεν αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς και τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού τύπου Αpache,  αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα εξοπλιστούν με αυτούς 4 κανονιοφόροι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος  όταν ρωτήθηκε για την εφαρμογή του σχεδίου εξοπλισμού με αυτούς τους πυραύλους  πριν από ημέρες απάντησε ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη πολύπλοκες και αργές διαπραγματεύσεις για τα οπλικά συστήματα, που θα τοποθετηθούν τόσο σε οχήματα του εδάφους του στρατού όσο και σε πλοία και ελικόπτερα.

Το SPIKE NLOS αποτελεί την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας SPIKE και αποτελεί βλήμα ‘’Fire And Forget’’ το οποίο ‘’λοκάρει’’ το στόχο και διορθώνει συνεχώς την πορεία του.

Το όνομα ΝLOS (Non Line Of Sign) καταδεικνύει τη δυνατότητα του χειριστή να εκτελεί βολή ακόμα και από προστατευμένη θέση χωρίς καν να απαιτείται οπτική επαφή με τον στόχο. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση προσβολής η οποία ξεπερνά τα 25 χλμ ενώ σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ αγγίζει ακόμα και τα 32. Βεληνεκές και δυνατότητες βολής που τοποθετούν το SPIKE NLOS στην κορυφή τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα αλλά και νύχτα με τη βοήθεια θερμικών αισθητήρων ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας