Οπλικά συστήματα

Η ελληνική εταιρεία IDE του ομίλου Intracom πωλείται λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία;

Μια πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη φαίνεται ότι έχουμε στην χώρα μας, η οποία αφορά ελληνική εταιρεία αιχμής, Intracom Defense (IDE), η οποία φέρεται να πωλείται , με μεγάλο ενδιαφέρον αμυντικών κολοσσών  του εξωτερικού και όχι τυχαία.

Η ελληνική εταιρεία, είναι αμιγώς εξαγωγική, με ελάχιστη εξάρτηση από τις πωλήσεις στην Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε και την κίνηση πώλησης της όπως φαίνεται.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Ελένη Γαβριήλ και το businessdaily.gr,” Μπορεί η πώληση της IDE να ενισχύσει οικονομικά σημαντικά την Intracom Συμμετοχών, ωστόσο υπάρχει και κάτι δυσάρεστο στην όλη υπόθεση και αυτό είναι ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική εταιρεία της χώρας θα βρεθεί σε «ξένα χέρια», καθώς όπως είπε και ο Σωκράτης Κόκκαλης πωλείται η IDE λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας”, γράφει η ίδια.

Γιατί οδηγείται η εταιρεία σε πώληση σε ξένα χέρια;

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία ( ιδιωτική και κρατική), δεν έχει λάβει το απαιτούμενο μερίδιο σε πολλά προγράμματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ εξαρτιέται αποκλειστικά από τις εξαγωγές στο εξωτερικό, ανταγωνιζόμενη κολοσσούς στο τομέα της άμυνας.

Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς, έγινε ορατό τα τελευταία χρόνια  με τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων για λογαριασμό των υπουργείου Άμυνας, και αφορά ολόκληρη γκάμα συστημάτων που αφορούν και τους Τρεις κλάδους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Το παράδειγμα της πώλησης της IDE, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρων κολοσσών του εξωτερικού ( γαλλικές, ισραηλινές εταιρείες), είναι μια ακόμη παθογένεια του ελληνικού αμυντικού συστήματος, αφού δεν μπορεί να στεριώσει σε ελληνικά χέρια, καμία αμυντική εταιρεία ( ιδιωτική ή κρατική) που κινείται σε υψηλό επίπεδο από άποψης αμυντικών προϊόντων.          

Η κατάληξη όλης αυτής της διαχρονικής κατάστασης, φέρνει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, να εξαρτιόνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες με την σειρά τους, ακολουθούν την πολιτική της χώρας τους.

Τρανό παράδειγμα, η απόκτηση γαλλικών Φρεγατών FDI, χωρίς  την δυνατότητα προμήθειας πυραύλων SCALP NAVAL, ο οποίος αποτελεί ένα τρομερό στρατηγικό όπλο, που θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να κατασκευάζεται στην χώρα μας.

Αυτό συμβαίνει διαχρονικά με πολλές αγορές όπλων από την χώρα μας, αφού η δύση δεν μας επιτρέπει την απόκτηση στρατηγικών όπλων, κάτι που δεν γίνεται για την Τουρκία. 

Ως δια μαγείας, δεν έχουμε καμία ελληνική εταιρεία που να κατασκευάζει οπλικά συστήματα αιχμής από το 1945 και μετά, και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι, χωρίς την δυνατότητα παρουσίας αμιγώς ελληνικών αμυντικών επιχειρήσεων δεν μπορούμε να παράγουμε τα “ δικά μας όπλα”, τα οποία δεν θα υπάγονται σε κανενός είδους “ έλεγχο” ή καλή διάθεση κανενός κράτους, την στιγμή που οι “ γείτονες” απειλούν ξεκάθαρα μετά το 1974.

Ήρθε η ώρα να το κατανοήσει βαθιά η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και να συνδράμει με τον ορθό τρόπο, στην ανάπτυξη εταιρειών αυτού του κλάδου, αφού αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη.        

Ως λαός να θέλουμε να πάμε “μπροστά” θα πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν, σε σχέση με άλλους λαούς. Όποτε μεγαλούργησε αυτός ο τόπος, αυτό έγινε από ελληνικά χέρια τα οποία είχαν κατασκευάσει τρομερά τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ