Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Άλματα υπερδύναμης! Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικών όπλων, UAVs, DEW από τη Γαλλία

"Η Γαλλία θα προμηθευτεί ηλεκτρομαγνητικά όπλα, UAVs, DEW(όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας) καθώς στοχεύει να γίνει η ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Το γαλλικό ναυτικό επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία του σε μακρινές θάλασσες και στις πιο αμφισβητούμενες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού. Η υπηρεσία έχει επίσης σχέδια να αγοράσει εμπορικά αναπτυγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και όπλα λέιζερ για την καταπολέμηση σύγχρονων στρατιωτικών απειλών.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό επικεντρωνόταν σε εμπορικά διαθέσιμα drones και όπλα λέιζερ για να αναπτύξει νέες δυνατότητες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανέφερε το Defense News.

«Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα για να συμβαδίσουμε με τις απειλές και τους ανταγωνιστές μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2030 », δήλωσε ο υποναύαρχος Eric Malbruno, ο αναπληρωτής σχεδιασμού και προγραμμάτων στο γραφείο του Αρχηγού του Επιτελείου Ναυτικού.

Για να το επιτύχει αυτό, η υπηρεσία πρέπει να υιοθετήσει και να αναπτύξει ανατρεπτική τεχνολογία, ιδιαίτερα δυνατότητες off-the-shelf, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Η ανακοίνωση έρχεται όταν προηγμένοι στρατοί όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα σχεδιάζουν drones και όπλα λέιζερ.

Οι στρατοί προβαίνουν γρήγορα στην εκμετταλευσιμότητα  των drones για να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στον εχθρό. Επιπλέον, τα Directed Energy Weapons (DEW) κερδίζουν έλξη με ταχείς ρυθμούς, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να παραλαμβάνει πρόσφατα το σύστημα όπλων λέιζερ HELIOS που θα ενσωματωθεί στο αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

Η εμπορική αγορά drones είναι ένα έργο σε εξέλιξη

Σύμφωνα με αναφορές, το Γαλλικό Ναυτικό αναζητά συστήματα έτοιμα για επιχειρησιακές δοκιμές σε πολλούς ζωτικής σημασίας τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS), της κατευθυνόμενης ενέργειας και των ηλεκτρομαγνητικών όπλων.

«Τα μη επανδρωμένα οχήματα γενικά είναι ένας από τους τομείς στους οποίους δεν είμαστε στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά ανακτούμε κάποια εμπειρία σε αυτό», είπε ο Malbruno.

Ανέφερε την πρόσφατη παράδοση από την υπηρεσία ενός νέου μίνι UAS με την ονομασία «SMDM», που κατασκευάστηκε από τη θυγατρική Survey Copter της Airbus.

Στα τέλη του 2020, η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού (DGA) παρήγγειλε 11 SMDM με την SME Survey Copter, η οποία κάλυπτε επίσης την αγορά συστημάτων και υπηρεσιών υποστήριξης. 

Τα τρία αρχικά συστήματα παραδόθηκαν μετά την πιστοποίηση του πακέτου SMDM στις 28 Ιουλίου από την DGA.

Η πιστοποίηση ήρθε μετά από πολλές δοκιμές στη θάλασσα που διεξήχθησαν από την DGA που επέτρεψαν στο Πολεμικό Ναυτικό και στους βιομηχανικούς συνεργάτες του να δοκιμάσουν το σύστημα σε διάφορες επιχειρησιακές απαιτήσεις, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Naval News.

Ένα SMDM περιλαμβάνει δύο UAV της Aliaca.

Το Aliaca πρόκειται να βρεθεί  σε φρεγάτες επιτήρησης και μελλοντικά περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης του Γαλλικού Ναυτικού. 

Μια άλλη πρόσφατη αγοράς drone από το Πολεμικό Ναυτικό είναι το Camcopter S-100 UAV του αυστριακού κατασκευαστή Schiebel Group, σύμφωνα με τον Malbruno.

Το αεροπλανοφόρο Dixmude κλάσης Mistral της υπηρεσίας έχει ενσωματώσει το όχημα με περιστροφικά φτερά.

Στα τέλη του 2020, ανακαλύφθηκε ότι η Naval Group, για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού, δέχτηκε δύο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα CAMCOPTER S-100 (UAS) για επιχειρησιακή χρήση με τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Βασίζονται στα Tonnerre και Mistral, κλάσης Mistral.

Το CAMCOPTER S-100 VTOL UAS μπορεί να μεταφέρει πολλά ωφέλιμα φορτία βάρους έως και 50 κιλών. Το μικρό του αποτύπωμα, η αξιοπιστία και η γενεαλογία αξιοπλοΐας του είναι ιδανικά για θαλάσσιες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Όπλα λέιζερ για τις σύγχρονες απειλές

Σύμφωνα με τον Malbruno, η υπηρεσία ενδιαφέρεται επίσης να διερευνήσει εμπορικά διαθέσιμα κατευθυνόμενη ενέργεια και ηλεκτρομαγνητικά όπλα. Το 2023, ο στρατός θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμή με πραγματικά πυρά ενός οπλικού συστήματος λέιζερ εναντίον στόχου από πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού, αποκάλυψε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 7 Ιουλίου 2021, η DGA και μια γαλλική εταιρεία, η CILAS, επέδειξαν ένα οπλικό σύστημα λέιζερ που καταστρέφει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη μονάδα δοκιμών πυραύλων της DGA στη Νοτιοδυτική Γαλλία.

Το νέο οπλικό σύστημα λέιζερ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020.

Το σύστημα λέιζερ HELMA-P (Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας για Πολλαπλές Εφαρμογές – Ισχύς), που αναπτύχθηκε από κοινού από την CILAS και τον Όμιλο Ariane, περιλαμβάνει το όπλο λέιζερ, το οποίο έχει ισχύ δύο κιλοβάτ και έναν πυργίσκο δύο αξόνων με ένα σύνολο οπτικών αισθητήρων.

Έχει αυτονομία έως και ένα χιλιόμετρο, τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο βεληνεκές από τις αντίπαλες τεχνολογίες anti-drone.

Ο Μαλμπρούνο σημείωσε ότι το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τις δυνατότητες των ηλεκτρομαγνητικών όπλων σε επιχειρησιακές εφαρμογές όπως ο τακτικός και ο αντιαεροπορικός πόλεμος.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και να αποκτήσει την κατάλληλη ικανότητα, πριν να ήταν πολύ αργά."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Γαλλία κάνει άλματα υπερδύναμης αναφορικά με την  δημιουργία-απόκτηση  οπλικών  συστημάτων τα οποία θα την καθιερώσουν, ώς την ηγέτιδα  στρατιωτικά χώρα της ΕΕ.

Hλεκτρομαγνητικά όπλα, UAVs, DEW(όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας), αποτελούν πλέον το πεδίο έρευνας και ανάπτυξης της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Η Ελλάδα  πιστός σύμμαχος της Γαλλίας είναι γεγονός ότι σε αυτούς τους τομείς υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με αυτήν.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα βατήρα προκειμένου η Γαλλία να  εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και να ασκήσει την εξωτερική πολιτική της σε Βαλκάνια-ΝΑ Μεσόγειο, σε συγκερασμό με τις άριστες σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, με τον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, εκτιμούμε ότι η χώρα μας θα πρέπει να μετάσχει μέσω εταιριών της αμυντικής βιομηχανίας της αλλά και διακρατικών συμφωνιών σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα ανάπτυξης των παραπάνω σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Αυτό θα έχει στρατιωτικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό όφελος για την Πατρίδα μας.

Ζούμε σε μια εποχή γρήγορα μεταβαλλόμενων καταστάσεων, όπου εκείνος που θα εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες θα έχει ανάλογα οφέλη στο μέλλον.

Με την Ελλάδα να έχει συνεχώς την απειλή του πολέμου από την Τουρκία να κρέμεται ως "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από το κεφάλι της και την ποσοτική υπεροχή να  την έχουν οι Τούρκοι, ένας δρόμος υπάρχει, η καθολική RMA (Revolution in Military Affairs) κοινώς επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία, εξασφαλίζοντας διαρκώς έτσι την ποιοτική υπεροχή μας. 

Η ΕΕ μέσω της PESCO  και η Γαλλία  μέσω των προγραμμάτων ανάπτυξης των παραπάνω οπλικών συστημάτων μας δείχνουν το δρόμο.

Ας τον ακολουθήσουμε

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...