Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Δει δη... αρμάτων ω άνδρες Αθηναίοι-Μην το δένουμε για τα Marder! Ναυάγησε παρόμοια συμφωνία Γερμανίας-Σλοβακίας

«Σκοτωνόμαστε» εδώ και ένα μήνα στην χώρα μας για την συμφωνία με τους Γερμανούς περί της αντικατάστασης των BMP-1 με τα MARDER.

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως την μέθοδο αυτή οι Γερμανοί την έχουν κάνει σύστημα. Μόνο που δεν πετυχαίνει πάντα, πράγμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Αναλυτικότερα, η γερμανική κυβέρνηση χθες δημοσίευσε για πρώτη φορά κατάλογο στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία . Το μητρώο, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της γερμανικής κυβέρνησης , περιλαμβάνει τόσο υλικό όσο και όπλα που παρέχονται στο Κίεβο. Η λίστα θα ενημερώνεται σε τακτική βάση.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η Γερμανία διαπραγματεύεται με χώρες εταίρους από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες έχουν ακόμη όπλα και εξοπλισμό από τις χώρες - πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Παραδίδουν αυτόν τον εξοπλισμό στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν οπλικά συστήματα από γερμανικές αποθήκες, ανέφερε σε δήλωση η υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Μας θυμίζει κάτι;

Έλα όμως που ενώ στην θεωρία όλα μοιάζουν ιδανικά, στην πράξη χωλαίνουν.

Συμφωνία γιοκ με Σλοβακία

Με την ίδια συνταγή η Γερμανία είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει τη Σλοβακία με άρματα μάχης Leopard 2A4 εάν εκείνη προμήθευε άρματα μάχης T-72 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία. Ενώ, λοιπόν, η Ουκρανία περίμενε να παραλάβει άρματα μάχης T-72 έμεινε με την ελπίδα…Ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Σλοβακίας για τα άρματα μάχης T-72 και Leopard 2 αναβλήθηκε.

Αναμενόταν ότι η Σλοβακία θα προμήθευε στην Ουκρανία άρματα μάχης T-72 πρώην σοβιετικής κατασκευής και σε αντάλλαγμα θα ελάμβανε σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2A4 από τη Γερμανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου N-TV, υπήρξαν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς η γερμανική πλευρά δεν μπόρεσε να βρει περισσότερα από 15 σύγχρονα άρματα μάχης για να αντικαταστήσει τα παλιά.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας δήλωσε ότι μόνο 15 άρματα μάχης Leopard 2A4 ήταν ανεπαρκή, ενώ χρειάζονταν 30 άρματα μάχης για να σχηματίσουν μια ταξιαρχία. Ενώ το υπουργείο εξήγησε ότι τα λιγότερα τανκς δεν είναι λύση, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με το Βερολίνο συνεχίζονται.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε προηγουμένως οι διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά απαρχαιωμένων όπλων στο Κίεβο και την αντικατάστασή τους με σύγχρονα γερμανικής κατασκευής όπλα «πάνε πολύ καλά». Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει ήδη παράσχει στρατιωτική βοήθεια 154 εκατομμυρίων ευρώ στη γειτονική Ουκρανία.

 

Ο γερμανικός κατάλογος

Ο γερμανικός κατάλογος όπλων για την Ουκρανία περιλαμβάνει προμήθειες από τις αποθήκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων , καθώς και προϊόντα της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, που χρηματοδοτούνται με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ξένων εταίρων (Ertüchtigungsinitiative). Προηγουμένως, το ποσό των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την πρωτοβουλία αυτή για το 2022 αυξήθηκε σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσθετα κεφάλαια προορίζονται κυρίως για την Ουκρανία.

Ο κατάλογος των όπλων που μεταφέρονται ή ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει, ειδικότερα, έναν σταθμό ραντάρ COBRA, 3 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης MARS με πυρομαχικά, 7 αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού PzH 2000, 30 αυτοκινούμενες αντιαεροπορικές βάσεις Gepard  και περίπου 6.000 τεμάχια πυρομαχικών, καθώς και 54 οπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ