Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγός Τζούμης: Η αντικατάσταση των BMP-1 απαιτείται να γίνει άμεσα

Νέες απόψεις για τα θέμα των Γερμανικών ΤΟΜΑ Marder και την αντικατάσταση των BMP-1  καταθέτει ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας.

Ακολουθεί η παρέμβασή του: 

 

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης BMP-1 : Τη δεκαετία του ’90, ο ελληνικός στρατός κατακλύσθηκε από υλικό ανατολικογερμανικής και πρώην σοβιετικής προέλευσης. Λόγω της πολυτυπίας και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών κατέληξε να είναι εξαιρετικά προβληματικό. Το ΒMP-1 παρά το γεγονός ότι διαθέτει πυροβόλο 73 mm, παρουσιάζει κατασκευαστικές αδυναμίες, μία από τις οποίες αφορά την παύση λειτουργίας των φρένων και του τιμονιού όταν σβήσει η μηχανή του.

Το 2001 ως Διοικητής Μονάδος στη Λήμνο είχα προσωπική εμπειρία επ΄ αυτού και ευτυχώς με τη βοήθεια του Θεού δεν υπήρχε τραυματισμός ή κάποια απώλεια προσωπικού, Δυστυχώς το 2004 σε Μονάδα της Ηπείρου υπήρξε ατύχημα με BMP-1 για τον ίδιο λόγο που είχε ως αποτέλεσμα τα θάνατο δύο Ανθυπολοχαγών και τον τραυματισμό τριών ακόμα εκπαιδευομένων.

Αν με ρωτούσαν ως Διοικητή Μονάδος : «Επιθυμείς την αντικατάσταση των ΒMP-1 με ένα άλλο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ;» , η απάντηση θα ήταν καταφατική χωρίς ενδοιασμό. Παρά τα προβλήματα όμως που παρουσιάζουν η αντικατάσταση τους απαιτείται να γίνει άμεσα.

Αυτά για το επιχειρησιακό σκέλος σχετικά με την απόφαση για ανταλλαγή των ΒΜP-1 που θα αποσταλούν στην Ουκρανία με Γερμανικά Marder.

Σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος :

- Για την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία υπάρχουν επιφυλάξεις για την απόφαση ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη που την έχουν χαρακτηρίσει «κίνηση υψηλού ρίσκου».

- Η ενημέρωση σχετικά με αποστολή οπλικών συστημάτων απαιτείται να γίνεται από την ελληνική πλευρά και όχι από τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ