Οπλικά συστήματα

Αγορά Τριών UAV MQ-9 Reaper από ΗΠΑ εξοπλισμένα με πυραύλους;-Aπαιτείται η αγορά επιθετικών UCAV για την Ελλάδα

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Ελλάδα εξετάζει την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων MQ-9 Reaper.

Πρόκειται για την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UAV MQ-9 Reaper μαζί με δύο σταθμούς εδάφους.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έξι MQ-9 Reaper σταθμεύουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και παρακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με το “Βήμα” έχει καταθέσει στις ΗΠΑ Letter of Request for Price and Availability (LoR for P&A). Με βάση το κόστος που δόθηκε στην ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης σχετικού υποπρογράμματος με σκοπό να εγκριθεί η χρηματοδότησή του.

Το όλο θέμα έχει πάει τον δρόμο του για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων στον τομέα της κάλυψης του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών μας, η οποία είναι αναγκαία.

Τα MQ-9 Reaper έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), ενώ μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο ( με πυραύλουςβάρους 1.700 κιλών). Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει ως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα.

Λόγω του γνωστού τουρκικού προγράμματος κατασκευής UAV και UCAV, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, να είναι οπλισμένα με πυραύλους, βάζοντας την χώρα μας στο κλαμπ των αντίστοιχων χωρών.

Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, αλλά η εμπειρία που θα αποκτηθεί σε συνδυασμό με την παρουσίαση νέων ελληνικών UAV, ( τα οποία θα μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους με κάποιες μετατροπές), θα δώσουν μια διέξοδο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με το τουρκικό οπλοστάσιο μελλοντικά.     

Σε συνδυασμό δε με συστήματα αντι-drone, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας, σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα θα είμαστε ικανοί να στήνουμε “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνουμε τουρκικά drone -UAV , αφού το πρώτο ελληνικό ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, εντοπίζει από μικρά drone ως εξοπλισμένα UAV με εμβέλεια 20 χλμ. θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Επίσης θα τεθεί σε ισχύ το πρώτο αντι-drone σύστημα με το όνομα  «Πανόπτης», που είναι το  πρώτο ελληνικό σύστημα εξουδετέρωσης drone, το οποίο βραβεύτηκε από το ΝΑΤΟ.

Το σύστημα παρακολουθεί και αναγνωρίζει αυτόματα εχθρικά drone και αποφασίζει τον τρόπο αντίδρασης και το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση, αναφέρει το ΕΚΕΤΑ σε ανακοίνωσή του.

Ειδικό όπλο για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων

Πριν μερικούς μήνες αποφασίστηκε η ταχεία προμήθεια ορισμένων φορητών συστημάτων αντιμετωπίσεως drone προέβηση ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να αποκτηθεί μια πρώτη ικανότητα ανταποκρίσεως στις συγκεκριμένες απειλές και να αποκτηθεί εμπειρία στην χρησιμοποίησή τους.

Η αγορά αυτή αφορούσε τις Ειδικές Δυνάμεις μας, οι οποίες  προέβησαν στην προμήθεια αριθμού φορητών συσκευών DroneGun Tactical της αυστραλιανής εταιρείας DroneShield.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την προμήθεια ή και την ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ)όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π), με το όλο πρόγραμμα να έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ.

Το σχέδιο στην συνέχει αφορά την εντατικοποίηση των διαδικασιών που αφορούν το ελληνικό  drone ΑΡΧΥΤΑΣ, στο οποίο εισερχόμαστε σε φάση σχεδιασμού  προγράμματος παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.

Oι εξελίξεις πάντως το επόμενο διάστημα αναμένονται ραγδαίες σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...