Heckler & Koch HK416
Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό είναι το γερμανικό τυφέκιο εφόδου που τελικά θα αντικαταστήσει το G36

Το τυφέκιο εφόδου  HK416 αναπτύχθηκε από την εταιρεία Heckler & Konch στην δεκαετία του '90 για να καλύψει της ανάγκες της αμερικανικής Ομάδας Δέλτα (Delta Force). Το όπλο αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του M4, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από τον αμερικανικό στρατό. Ωστόσο, το  HK416 κατασκευάζεται και τροποποιείται ανεξάρτητα. Αρχικά, ονομάστηκε Heckler & Konch M4, αλλά άλλαξε ονομασία αφού η Colt απείλησε την H&K με νομικές διώξεις λόγω εμπορικής παραβίασης. Πάντως, το όπλο συνεχίζεται να αναφέρεται ανεπίσημα ως HK M4 ή γερμανικό M4. Το 2004 το όπλο υιοθετήθηκε από την Ομάδα Δέλτα, όπου και αντικατέστησε το M4. Τώρα, το HK416 χρησιμοποιείται σε πάνω από 20 χώρες όπως την Σερβία, την Τουρκία, την Σλοβακία, την Πολωνία και άλλες. Χρησιμοποιείται κυρίως από ειδικές δυνάμεις, μονάδες επιβολής του νόμου και κυβερνητικές υπηρεσίες. Εκτός από αυτά τα παραδείγματα χρήσης, το HK416 είναι το βασικό τυφέκιο των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. 

Χαρακτηριστικά

Αξίζει να αναφέρουμε πως κάποια χρόνια νωρίτερα η H&K επιτυχημένα βελτίωσε το βρετανικό L85 τυφέκιο εφόδου και έλυσε αρκετά από τα προβλήματά του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξωτερικά, το HK416 μοιάζει αρκετά με το Μ4. Εξαιτίας αυτής της ομοιότητας το όπλο έχει παρόμοια αίσθηση στους στρατιώτες με ένα M4. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί θετικό, αφού έτσι μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για εκπαίδευση. Ωστόσο, η αξιοπιστία και η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με το Μ4 και το Μ16.

Το HK416 είναι αυτόματο όπλο, εσωτερικά παρόμοιου σχεδιασμού με το Μ16. Ωστόσο, το HK416 χρησιμοποιεί σύστημα εμβόλου αερίου που προέρχεται από το αξιόπιστο G-36. Το νέο σύστημα μείωσε σημαντικά της δυσλειτουργίες και αύξησε την μακροζωία των εξαρτημάτων σε σύγκριση με το αρχικό M4. Κατά την διάρκεια δοκιμών 60.000 σφαιρών, το HK416 είχε 233 μπλοκαρίσματα ενώ το Μ4 882.

Εξαιτίας του διαφορετικού συστήματος του HK416, το όπλο μπορεί να πυροβολήσει βρεγμένο, ακόμα και όταν είναι πλήρως βυθισμένο. Ένα βρεγμένο Μ4 ή Μ16 θα εκρηγνύονταν αν πυροβολούσε. Αποδείχθηκε επίσης πως το HK416 παρέχει ασφαλής χρήση και αφού έχει βρεθεί σε άμμο ή λάσπη. Σε παρόμοιες καταστάσεις το Μ4 πιθανότατα θα μπλοκάρονταν πριν ρίξει 10 σφαίρες. Το Μ4 δεν έχει επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε κάθε γωνία λόγω των πυρομαχικών, το HK416 όμως δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τυφέκιο εφόδου έχει μακροζωία 20.000 σφαιρών. Τέσσερα μοντέλα με διαφορετικού μεγέθους κάνης έχουν γίνει διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως μεγέθους τυφέκιο εφόδου 505 χιλιοστών, ένα συμπαγής τυφέκιο εφόδου με κάνη 419 χιλιοστών, μία καραμπίνα με κάνη 368 χιλιοστών και ένα μικρότερο τυφέκιο με κάνες 264/279 χιλιοστών. Οι ειδικές δυνάμεις, όπως η Ομάδα Δέλτα, προτιμάει πιο συμπαγής εκδόσεις όπως αυτή των 419 χιλιοστών. 

Οι διαθέσιμες λειτουργίες πυρός περιλαμβάνουν την "αυτόματη", την "ημιαυτόματη" και την "πλήρως αυτόματη". 

Το τυφέκιο εφόδου δέχεται γεμιστήρα 30 σφαιρών, και είναι συμβατό με κάθε γεμιστήρα 5,56 χιλιοστών του ΝΑΤΟ. 

Το όπλο έχει τηλεσκοπική πίσω λαβή η οποία μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει για να βολεύει τον στρατιώτη. Μπορεί να αλλάξει 6 διαφορετικά μεγέθη. Το όπλο έχει και νέα μπροστά λαβή, πιο εργονομική σε σύγκριση με αυτή του Μ4. 

Το HK416 έχει μία σχάρα τύπου Picatinny και ως αποτέλεσμα δέχεται διάφορους διόπτρες. Υπάρχουν τέλος σχάρες για εξαρτήματα σε κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές του όπλου. Τα περισσότερο εξαρτήματα του Μ4 είναι διαθέσιμα και για το HK416, όπως για παράδειγμα ένας 40 χιλιοστών εκτοξευτής χειροβομβίδων που τοποθετείται κάτω από την κάννη του όπλου. 

https://www.youtube.com/watch?v=DO0H1CZgzyk

 

GALLERY

Heckler & Koch HK416
Heckler & Koch HK416
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...