Β-2 Spirit
Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Τι είναι διατομή ραντάρ, το κύριο χαρακτηριστικό των stealth όπλων;

Η διατομή ραντάρ είναι ένας τρόπος μέτρησης του κατά πόσο ανιχνεύσιμο είναι ένα αντικείμενο από ένα ραντάρ. Για αυτό και ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική υπογραφή αντικειμένου. Δηλαδή, μια μεγάλη διατομή ραντάρ για ένα αντικείμενο σημαίνει πως το αντικείμενο αυτό εντοπίζεται ευκολότερα από τα ραντάρ. 

Ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένου ταχύτατων μαχητικών αεροσκαφών ή τεράστιων πολεμικών πλοίων, αντανακλάσει περιορισμένα κύματα πίσω στην πηγή εκπομπών, δηλαδή το ραντάρ. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το ποσό που αντανακλάται πίσω στο ραντάρ είναι οι εξής:

  • το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο ο στόχος
  • το μέγεθος του στόχου συγκριτικά με το μήκος κύματος του σήματος ραντάρ
  • το συνολικό μέγεθος του στόχου
  • η γωνία πρόσπτωσης (η γωνία με την οποία τα κύματα ραντάρ χτυπούν συγκεκριμένο μέρος του στόχου και εξαρτάται από το σχήμα του στόχου και τον προσανατολισμό του ραντάρ)
  • η γωνία ανάκλασης (η γωνία με την οποία τα κύματα ραντάρ φεύγουν από το στόχο και εξαρτάται από τη γωνία πρόσπτωσης)
  • η πόλωση της ακτινοβολίας που μεταδίδεται και λαμβάνεται, σε σχέση με τον προσανατολισμό του στόχου

Αν και είναι σημαντικοί στην ανίχνευση στόχων, η ισχύς του πομπού και η απόσταση του στόχου δεν είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό της διατομής ραντάρ αφού η διατομή ραντάρ αποτελεί ιδιότητα της αντανακλαστικότητας του στόχου. 

Στο ενδιαφέρον κομμάτι, όπως καταλαβαίνετε τα stealth όπλα όπως τα αεροσκάφη, έχουν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τα οποία μειώνουν τη διατομή ραντάρ των οχημάτων με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύονται εύκολα από τα εχθρικά ραντάρ. Αντίθετα, κάθε επιβατικό όχημα όμως τα επιβατικά αεροπλάνα διαθέτουν υψηλή διατομή ραντάρ για εντοπίζονται ευκολότερα.

Η τεχνολογία γύρω από τη διατομή ραντάρ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη stealth τεχνολογία, ειδικά στα αεροσκάφη και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι τεχνολογίες κάθε κράτους για το συγκεκριμένο κλάδο είναι εξαιρετικά μυστικές και σπάνια γίνονται γνωστές δημοσίως.

 

GALLERY

F-117
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ