Οπλικά συστήματα

Αγγλογαλλικός “πόλεμος” με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα Φρεγατών-Η AUKUS “ξέθαψε τα τσεκούρια του πολέμου”

Σε ευθεία και παρατεταμένη επίθεση περνάει η Βρετανία μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, στοχεύοντας το ελληνικό πρόγραμμα Φρεγατών με άλλον “αέρα” σε σχέση με τους Γάλλους που τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυριολεξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βρετανική εταιρεία υποβάλλει προσφορά για την Φρεγάτα Arrowhead 140, καθώς και για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με την εταιρεία να προτείνει τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός ελληνικών ναυπηγείων.

Η Babcock παρουσίασε την προσέγγισή της στο ελληνικό ναυτικό πρόγραμμα το οποίο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, με κορωνίδα την προσφορά για τη φρεγάτα Arrowhead 140.

Μιλώντας στον αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Jane’s στο Λονδίνο, ο αντιπρόεδρος της Babcock, υπεύθυνος για την ανάπτυξη ναυτικών συστημάτων Jonathan Walton είπε ότι " η εταιρεία του είχε υποβάλει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά στα τέλη Ιουλίου, που περιλαμβάνει την κατασκευή πλοίων στην Ελλάδα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ενώ ανέφερε και την δυνατότητα αρθρωτή προσέγγιση κατασκευής των σκαφών".

Ο Walton είπε επίσης ότι η εταιρεία ελπίζει να αξιοποιήσει την εμπειρία της στη συντήρηση, υποστήριξη και αναβάθμιση των ελληνικών Φρεγατών MEKO 200 για το Royal Australian Navy (RAN) και το Royal New Zealand Navy, καθώς και την εμπειρία της στην εργασία στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου ( RN's) Φρεγάτες Type 23 τύπου Duke, ως μέρος του δεύτερου πυλώνα της απαίτησης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η εταιρεία ήταν στην Ελλάδα για να εξετάσει τις δυνατότητες να αναβαθμιστούν οι ελληνικές φρεγάτες MEKO 200, λέγοντας ότι «μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάθε σύστημα και εξοπλισμό και να αναζητήσουμε τη διαδρομή για την αφαίρεση του, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολύ εύκολο και έχει πολύ κόπο.

Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να εκτελέσουμε αυτό το έργο και θα θέλαμε να το εκτελέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ελλάδα », τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Jonathan Walton, η βρετανική Φρεγάτα Arrowhead 140 είναι ένα “ έξυπνο” πλοίο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

"Είναι μια πλατφόρμα χαμηλού κόστους και υψηλής αξίας, ιδανική για κατασκευή εντός Ελλάδος και έτοιμη για μελλοντικές ναυτικές συγκρούσεις.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κατασκευή αυτού του τύπου Φρεγάτας, ενώ δίνει στα ελληνικά ναυπηγεία την διασφάλιση ότι η στρατηγική κατασκευής θα είναι αρκετά ευέλικτη για να προστατεύει το πρόγραμμα και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για μια αρθρωτή κατασκευή, που αποτελεί μια προσέγγιση που η βρετανική πλευρά έχει δοκιμάσει στην πράξη.

Η Φρεγάτα Arrowhead 140 θα έχει την δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών ανίχνευσης και εξουδετέρωσης μονάδων επιφανείας, αλλά και πυραύλων, ανίχνευση και εξουδετέρωση υποβρυχίων”, τόνισε ο ίδιος, επανερχόμενος στον ελληνικό διαγωνισμό ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ανάμεσα σε Παρίσι και Ουάσιγκτον.

Ο νέος “πόλεμος” Άγγλων και Γάλλων μόλις ξεκίνησε με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα Φρεγατών, ενώ γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε όλο το προηγούμενο διάστημα καιροσκοπικά, ως προς τη συμφωνία που συνήψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την Αυστραλία, με  αποτέλεσμα να ακυρωθεί συμφωνία της Καμπέρας με το Παρίσι για την προμήθεια στο αυστραλιανό ναυτικό γαλλικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ