Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

''Θωρακίζεται'' η χώρα - Ολλανδοί: ''Οι SIGMA 11515 θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα''

Νέα ''σφήνα'' είχαμε από την Ολλανδία στο θέμαα των φρεγατών. Ο εκπόσωπος της DAMEN, ανέφερε από την έκθεση DEFEA: ''Προσφέρουμε τις Φρεγάτες SIGMA 11515  σε όποια διαμόρφωση ζητήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με ενδιάμεση λύση τις Φρεγάτες S10514, ναυπήγηση όλων σε Ελληνικά Ναυπηγεία, πέραν της διακρατικής συμφωνίας για την απόκτηση των δύο μεταχειρισμένων Φρεγατών''! 

Η DSNS ως ο αρχικός κατασκευαστής των φρεγάτων κλάσης ΕΛΛΗ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προμήθεια μελλοντικών φρεγάτων του ΠΝ  και προτείνει την ναυπήγηση όλων των πλοίων στην Ελλάδα. 

 

Τι είναι η SIGMA 11515;

 

Είναι το επόμενο βήμα στη γνωστή κατηγορία πλοίων SIGMA, με την έννοια ότι αυτό υπήρξε εδώ και αρκετό καιρό ως σχέδιο.  Το SIGMA 11515 αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη από το SIGMA 10514,  που είναι ήδη σε λειτουργία  σε πολλές χώρες εντός του πολεμικού ναυτικού τους.

 

Τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει η SIGMA11515 είναι:

 

• Αυξημένο ωφέλιμο φορτίο σε σχέση με άλλα σχέδια της εταιρείας. .

• Πρόσθετη ευελιξία χάρη στη χρήση ειδικών ευέλικτων χώρων για την αναδιάρθρωση της αποστολής.

• Δυνατότητα συμπερίληψης σύγχρονων εξελίξεων σε όπλα και αισθητήρες.

• Mείωση κινδύνου και έξυπνη και γρήγορη υλοποίηση και οργάνωση έργου με βάση την οικειότητα και τις ομοιότητες σε σχέση με το SIGMA 10514.  

 

Στη τελική ευθεία για τα SPIKE NLOS  

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ιωάννη Νικήτα, στη τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισραηλινής Rafael και του ΕΣ για την απόκτηση αριθμού συστημάτων SPIKE NLOS!  

Η Αθήνα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο εσχάτως δέχεται «επίθεση γοητείας» από την Τουρκία, η έκβαση της οποίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η πρόσφατη συμφωνία για τη συνεργασία με την ισραηλινή Elbit στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα είναι η κορωνίδα αυτής της συνεργασίας.

Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη «μπει» στην ΕΛΒΟ, ενώ ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής του εθνικού τυφεκίου. Παράλληλα, η Αθήνα έχει αποφασίσει να στείλει στο Ισραήλ τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 για εργοστασιακή συντήρηση.     

Χαρακτηριστικά Spike NLOS 
 
Το Spike NLOS ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύνολο για τον εντοπισμό στόχων και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την μετάδοση στον πύραυλο “οδηγιών” σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή. 

Ο πύραυλος, βάρους 71 κιλών εντός του κανίστρου εκτοξεύσεως, μπορεί να εμπλέξει στόχο είτε απευθείας μετά την εκτόξευσή του, ή στην πορεία να δεχθεί αλλαγές από τον χειριστή και να επανακατευθυνθεί σε νέο στόχο. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια πλήγματος είναι κορυφαία. 

Tο οπλικό σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους “κανόνες του παιχνιδιού” (game changer) χάρη και στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς. Ενώ το βεληνεκές οριζόταν σε 25 χλμ., που είναι ήδη μία πολύ μεγάλη επίδοση, τα τελευταία έτη ο κατασκευαστής αναφέρει βεληνεκές 32 χλμ., προφανώς λόγω της διαθέσεως νέων τύπων πολεμικής κεφαλής μικρότερου βάρους.  

Είναι προφανές ότι το Spike NLOS αποτελεί την μόνη επιλογή από την ευρεία ποικιλία οπλικών συστημάτων υψηλότατης τεχνολογίας που προσφέρει το Ισραήλ, η οποία “έχει νόημα” -σε σχέση με ό,τι άλλο μάλλον αδιάφορο ισραηλινό όπλο δείχνει να έχει απασχολήσει την ηγεσία- εφόσον η σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα έχει ως πρωτεύουσα επιδίωξη την απόκτηση σοβαρού πλεονεκτήματος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.   

https://twitter.com/Ioannis_Nikitas/status/1416037362539302926https://twitter.com/damen/status/1415997053017133059

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ