Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

"Πρόσω ολοταχώς" για την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα Rafale - Ποια κόμματα επιφυλάσσονται

Ένα βήμα πριν από την Ολομέλεια και την ψήφισή του βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας με τις τρεις συμβάσεις για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Nίκο Παναγιωτόπουλο, να ζητά την στήριξη όλων των κομμάτων στο εμβληματικό- όπως το χαρακτήρισε- εγχείρημα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις εγκριτικές συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Πριν από λίγη ώρα έληξε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα άρθρα το νομοσχεδίου

Με το άρθρο 1 προτείνεται η έγκριση του σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και συναφών ειδών και υπηρεσιών, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας με την επωνυμία «DASSAULT AVIATION».

Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία «DASSAULT AVIATION», παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Ήξεις αφήξεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επιβεβαιώθηκε η μερική συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των κομμάτων για την προώθηση του νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, προς απογοήτευση του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, εμμένοντας στην επιφύλαξη που είχε διατυπώσει αναφορικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων.

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί, θα έπρεπε η σύμβαση όμως να μην αφήνει τόσες τρύπες. Είναι εξαιρετικά προβληματική, είναι σαν να μη θέλει κανείς τη συναίνεση! Εξαιρετικά δύσκολη η συναίνεσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Β. Κεγκέρογλου επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, λέγοντας πως επί της αρχής ψηφίζει θετικά. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο Αντ. Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον αντίποδα, ο κ. Παπαναστάσης του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν ψηφίζει τη σύμβαση, ενώ η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡα25 διαμήνυσε: «Δεν μπορώ να μην εκφράσω τον θυμό και τη λύπη μου για το τρόπο που αντιμετωπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Με φέρνετε σε βαρύ δίλημμα! Θα επιφυλαχθούμε για την ψήφο μας στην Ολομέλεια».

Ο υπουργός, πάντως, κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν τη μεγάλη αγορά που θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, καλώντας όσους διαφωνούν να μην αναζητούν προσκόμματα προκειμένου να καταψηφίσουν.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου.

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες πρόσκτησης νέων μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» γαλλικής κατασκευής ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος.

Λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο στο Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, για μέτρα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανακοίνωση ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας δεκαοκτώ (18) αεροσκαφών «RAFALE» αντικαθιστώντας τα παλαιά «MIRAGE», ύστερα από συνεχή επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλύ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ