Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

H Ελλάδα τρέχει τρία μίνι εξοπλιστικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV

Τρία μικρού μεγέθους ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και αφορούν τα παρακάτω οπλικά συστήματα: UAS S-100, Sperwer, T-6A NTA Texan IΙ.

Έναντι 25 εκατ. ευρώ θα αγοραστούν 4 τηλεχειριζόμενα μικρά ελικοπτέρων UAS τύπου Camcopter S-100 της αυστριακής εταιρείας Schiebel, τα οποία θα εξοπλίσουν τις ισάριθμες φρεγάτες MEKO 200HN του ΠΝ.

https://www.youtube.com/watch?v=v0TCRZ64Kjs&t=12s

Το αυστριακό τηλεχειριζόμενο μίνι ελικόπτερο Camcopter S-100 έχει μήκος 3,11 μέτρα, πλάτος 1,24 μέτρα, ύψος 1,12 μέτρα, βάρος κενό 110 κιλά, μέγιστο βάρος απογείωσης 200 κιλά, ωφέλιμο φορτίο βάρους 50 κιλών, αυτονομία πτήσης 6 ωρών, μέγιστη ταχύτητα 220 χλμ/ώρα, ταχύτητα πλεύσης 190 χλμ/ώρα, εμβέλεια 180 χλμ, και επιχειρησιακή οροφή 5,5 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ελικόπτερο διαθέτει ένα κινητήρα Austro Engine AE50R Wankel που αποδίδει 55 ίππους, ενώ τα καύσιμα που το ελικόπτερο μεταφέρει φτάνουν τα 57 λίτρα. Έχει αποκτηθεί από 16 χώρες και θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα συστήματα της κατηγορίας του παγκοσμίως.

Το Camcopter S-100 μπορεί να εξοπλιστεί με συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων ημέρας και νύχτας και εναλλακτικά με το ραντάρ επιτήρησης σύνθετης απεικόνισης I-Master της Thales Group συνολικού βάρους 30 κιλών για τον εντοπισμό στόχων στην επιφάνειας της θάλασσας και ξηράς.

Στο μέλλον το αυστριακό τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο θα εξοπλιστεί και με δύο χαμηλού κόστους και βάρους κατευθυνόμενους πυραύλους Martlet της εταιρείας Thales Air Defence. Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει μήκος 1,3 μέτρα, διάμετρο 76 χλστ, βάρος 13 κιλά, εμβέλεια 6-8 χλμ και μέγιστη ταχύτητα 1,5 mach αξιοποιώντας τον πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων που διαθέτει.

Ο πύραυλος κατευθύνεται προς το στόχο ιππεύοντας μια δέσμη Laser που εκπέμπει ο φορέας από τον οποίο εκτοξεύτηκε ο Martlet. Εναλλακτικά ο πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί με αισθητήρα ημιενεργού Laser.

Η πολεμική κεφαλή του πυραύλου έχει βάρος 3 κιλά και μπορεί να είναι Mini Tandem ή Low Collateral ή εναλλακτικά Enhanced Blast και πυροδοτείται από ένα πυροσωλήνα προσέγγισης Laser.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πύραυλος Martlet πρόκειται να πιστοποιηθεί για την καταστροφή αεροχημάτων και drones από τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache. Η αρχική επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του βρετανικού πυραύλου θα επιτευχθεί το 2021 και η πλήρης το 2024.

Το δεύτερο μίνι εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που οδηγείται προς υλοποίηση, πάντα σύμφωνα με την Καθημερινή είναι η αναβάθμιση των αεροχημάτων Le Sperwer στο επίπεδο Le Sperwer-B συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκατ. ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 14 αεροχημάτων που σήμερα διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και πιο συγκεκριμένα την ριζική αναβάθμιση των αεροχημάτων με μια νέα μεγαλύτερη πτέρυγα και την επιπλέον προσθήκη δύο πτερυγίων canard.

Η νέα έκδοση μπορεί να ίπταται για 12 ώρες αντί για τις 6 ώρες της αρχικής έκδοσης, η εμβέλεια του φτάνει στα 200 χλμ, ενώ το ωφέλιμο φορτίο αυξήθηκε από 50 κιλά στα 100 κιλά επιτρέποντας στο αερόχημα να μεταφέρει πολεμικό φορτίο σε δύο σημαία ανάρτησης όπως τον ισραηλινό πύραυλο Spike-LR και τον αντιαρματικό σύστημα των 155 χιλιοστών BONUS της εταιρείας Nexter συνολικού βάρους 60 κιλών αν και η αυτονομία του αεροχήματος μειώνεται λόγω του βάρους των πυρομαχικών.

Τέλος για την αντιμετώπιση του τουρκικού UAV Bayraktar προκρίνεται η  αξιοποίηση μέρους του στόλου των εκπαιδευτικών αρχικού και βασικού σταδίου, T-6A Texan II, που η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει.

Η απόκτηση λοιπόν 45 τέτοιων αεροπλάνων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...