Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Επανέρχονται οι Γάλλοι για τις Belharra: ''Kλειδώνει'' το mega-''deal'' για τα Rafale

Νέα επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Παναγιωτόπουλου - Παρλί αναμένεται αύριο Τρίτη 8/9 το απόγευμα. Είναι πυκνή η επικοινωνία τους προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα με των εξοπλισμών που θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική.   


 
Πρόκειται για μία λίστα που θα έχει μαζί του ο Μητσοτάκης-Περιλαμβάνει 2 άξονες: 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage-2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. 

Από εκεί και πέρα θα υπάρχει συζήτηση για τα γαλλικά όπλα που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο, δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες, εκεί που υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους. Πληροφορίες λένε πως θα κινείται κάτω από τα 3 δις ευρώ. 

Όμως υπάρχει ακόμα ένας άξονας για τα εξοπλιστικά για τα οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Αυτή περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214. Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την Βρετανία, Ολλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε και η γαλλική Προεδρία.
 
Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ