Οπλικά συστήματα

Το νέο όπλο "έκπληξη" από το Ιράν: Εκτόξευση υπόγειων πυραύλων

Για το Ιράν, οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εχθρικές ξένες δυνάμεις, και ειδικά στους διαπεριφερειακούς του εχθρούς,  οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις, ήθελαν να δείξουν και κάτι ακόμα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιρανικού μέσου Farsnews, το Ιράν θέλησε να επιδείξει τις νέες αμυντικές του δυνατότητες, και συγκεκριμένα την ιρανική πυραυλική τεχνολογία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν, χαρακτηριστική ήταν η επίδειξη των υψηλής ταχύτητας αντι-ραντάρ βαλλιστικών πυραύλων – αρκετά ταχύτεροι από ό,τι έδειξε το Ιράν σε προηγούμενες ασκήσεις – που καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό τους από  «οποιοδήποτε αμυντική αντιπυραυλική ασπίδα».

Σύμφωνα με τις ιρανικές πηγές, το πιο σημαντικό αμυντικό επίτευγμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων, ήταν η εκτόξευση πυραύλων από υπόγειες βάσεις.

Οι πύραυλοι αυτοί σύμφωνα με ισχυρισμούς του IRGC, «είναι μοναδικοί στο είδος τους, και αποτελούν ιρανικό μονοπώλιο». Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα του Ιράν, είναι εντελώς μοναδικό από τα άλλα Silos, με τη συγκεκριμένη «τεχνολογία να ανήκει αποκλειστικά στο Ιράν».

Μαζί με τους υπόγειους και κινητούς εκτοξευτές πυραύλων, αυτή ήταν η τρίτη τακτική κίνηση του IRGC με πρόθεση να προκαλέσει σύγχυση στα εχθρικά αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με αναφορές του Ιρανικού στρατού, ο τρόπος που έλαβαν χώρα τα στρατιωτικά γυμνάσια σε συνδυασμό με τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν, θέλησαν να επιφέρουν ισχυρά πλήγματα στον εχθρό, αφότου πρώτα του προκαλούσαν σύγχυση.

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων «Μεγάλος Προφήτης 14», το IRGC επέδειξε «ένα ακόμη επίτευγμα του το οποίο είναι απαράμιλλο στον κόσμο». Οι κρυμμένοι στο έδαφος πύραυλοι εκτοξεύθηκαν χωρίς να χρειαστεί κάποια πλατφόρμα ή εκτοξευτήρας.

Αρκετές αμερικανικές μελέτες από τη δεκαετία του 1980, υποστήριξαν μια θεωρία με την οποία θα μπορούσε να εκτοξευτεί ο LGM-118 Διειπηρωτικός Βαλλιστικός Πύραυλος από υπόγειες βάσεις, ωστόσο, χρησιμοποιώντας μηχανισμό ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον που χρησιμοποιεί το ΙRGC.


Πώς εκτοξεύονται οι πύραυλοι του IRGC;


Αναλύσεις των εικόνων και βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ιρανικός στρατός, δείχνουν πως το ιρανικό σύστημα εκτόξευσης υπόγειων πυραύλων συμβαίνει από κάψουλες οι οποίες τοποθετούνται στο έδαφος σε κάθετο κάνιστρο εκτόξευσης (VLC).

Το IRGC εκτόξευσε τους υπόγειους πυραύλους κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των στρατιωτικών ασκήσεων «Μεγάλος Προφήτης 14» που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ