F-16 Viper
Οπλικά συστήματα

Aναβάθμιση των ΕΔ: Τα εξοπλιστικά προγράμματα που πέρασαν από τη Βουλή

"Κλειδώνουν" τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που εγκρίθηκαν από τη Βουλή και έχουν σημαντικό ρόλο για τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτημα στρατηγικής προτεραιότητας για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα προγράμματα που εγκρίθηκαν αφορούν την προμήθεια από τις ΗΠΑ ελικοπτέρων MH60R, προμήθεια κινητήρων για τα Chinook, αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης «ΥΔΡΑ», καθώς και το πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στην ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 σε Viper.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για αγορά νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογούν την τελική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια, κάτι που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

Η Τουρκία εξοπλίζεται συνεχώς και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς, για αυτό και η αναβάθμιση των ελληνικών ΕΔ δε "σηκώνει" περαιτέρω καθυστέρηση, αλλά αντίθετα αποτελεί το πλέον σοβαρό μέλημα του αρμόδιου υπουργείου.

Στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής εισήχθησαν χθες και τελικά εγκρίθηκαν 4 σημαντικά προγράμματα για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων.

Εγκρίθηκε η διακρατική συμφωνία (G2G= Government to Government) Ελλάδας- ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales) για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων MH60R, τα γνωστά κι ως ROMEO, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ.

Το κόστος προμήθειας ανέρχεται περίπου στα 235 εκατ. ευρώ και θεωρείται μεγάλη επιτυχία, σε τιμή σχεδόν κατά 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποκτώνται τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών, με πλήρη υποστήριξη και οπλικά συστήματα.

Το πρόγραμμα, που είχε κολλήσει εδώ και καιρό, ανέλαβε να τρέξει προσωπικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον οποίο πιστώνεται και το επόμενο πρόγραμμα των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, όπως αναφέρει το enikos.gr, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες.

Εγκρίθηκε η προμήθεια 9 ζεύγη κινητήρων για τα Chinook CH-47CG. Πρόκειται για τους κινητήρες Τ-55-GA-714A, τους ίδιους κινητήρες δηλαδή που φέρουν και τα προσφάτως αποκτηθέντα 10 ελικόπτερα CH-47D. Έτσι πλέον μένουν μόλις 6 Chinook με κινητήρες παλαιού τύπου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα αναβάθμισης των 19 ελικοπτέρων σε κλάση “F”.

Το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ με το κόστος της εν λόγω αντικατάστασης να καλύπτεται από χρήματα που ήδη υπάρχουν, συνεπώς δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης «ΥΔΡΑ». Πρόκειται για ένα από τα μείζονος σημασίας προγράμματα που Πολεμικού Ναυτικού, αφού η αναβάθμιση των πλοίων θα τους δώσει επιχειρησιακές δυνατότητες μέχρι το 2040. Εδώ θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται στα 158 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στην ΕΑΒ, ύψους 250 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων σε υποδομές και αναβάθμιση του εξοπλισμού, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper.

Τα επόμενα βήματα και για τα τέσσερα προγράμματα, είναι να περάσουν από 1ο ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα – ίσως και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας – που θα εξουσιοδοτήσει την ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις και μετά θα περάσουμε σε 2ο ΚΥΣΕΑ για την τελική έγκριση.

Από τα 4 παραπάνω προγράμματα, τα ROMEO, CHINOOK και ΕΑΒ θεωρείται βέβαιο ότι θα τρέξουν με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει κλείσει ενώ για τις ΜΕΚΟ ο Αύγουστος προκρίνεται ως ο πιθανότερος μήνας. ​

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...