Οπλικά συστήματα

Νέος "πονοκέφαλος" από την Τουρκία: Παρουσιάστηκε το νέο εξοπλισμένο drone Karayel - Ολόκληρα σμήνη ετοιμάζονται για Αιγαίο-Α.Μεσόγειο

Νέος τύπος τουρκικού drone εξοπλισμένου με πυραύλους μας απειλεί στο Αιγαίο, μετά την παρουσίαση από την εταιρεία Vestel Defense, του νέου τύπου μη επανδρωμένου οχήματος με το όνομα Karayel, η οποία έγινε χθες για πρώτη φορά στο Dubai Airshow.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα KARAYEL που εμφανίστηκε στο Dubai Airshow στις 17-21 Νοεμβρίου, ήταν βαμμένο με “ψηφιακό” καμουφλάζ και κάτω από τις πτέρυγες του είχε “έξυπνους” πυραύλους MIR-L και MAM-C.

Πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους να ετοιμάζουν πυρετωδώς ετοιμοπόλεμες μοίρες UCAV εξοπλισμένες με πυραύλους MAM-L, οι οποίες θα επιχειρήσουν να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, ενώ σε περίπτωση σεναρίου σύγκρουσης, θα έχουν ως κύρια αποστολή την εξουδετέρωση της ελληνικής αεράμυνας (ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων) καθώς και κρίσιμους στόχους (αρχηγεία-αποθήκες πυρομαχικών κά).

Η Τουρκία δεν διαθέτει πολλούς πιλότους, έμπειρους και ειδικά πιστούς στο καθεστώς Ερντογάν, για αυτό και η βιομηχανία της χώρας ασχολείται αποκλειστικά με την δημιουργία αεροπορικού στόλου μη επανδρωμένων.

Αυτό ακριβώς το άκρως επικίνδυνο σενάριο αξιολόγησε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία και έπεισε την πολιτική ηγεσία να προβεί σε αγορά αμερικανικών εξοπλισμένων αεροσκαφών, για να απαντήσει στις τουρκικές προκλητικές πτήσεις στο Αιγαίο πέλαγος που έχουν αλλάξει τους κανόνες της «στρατιωτικής πρακτικής» πλέον.

Παράλληλα έχει δοθεί η δυνατότητα σε πανεπιστήμια και σε άλλους φορείς, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή ενός αμιγώς ελληνικού μη επανδρωμένου οχήματος σε ρόλο UCAV, παράλληλα με το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού UCAV (nEUROn), ενώ πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι παρά την στασιμότητα πολλών ετών, η ελληνική διάνοια θα κάνει και πάλι το θαύμα της.

Το KARAYEL μπορεί να μεταφέρει 120 κιλά οπλισμό κάτω από το φτερά του και 70 κιλά κάτω από το κύτος και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 15 χιλιάδες ώρες πτήσης.

Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από Τούρκους μηχανικούς, ενώ τουρκικά είναι και πολλά υποσυστήματα αλλά και το λογισμικό του στον υπολογιστή αποστολής πτήσεων. Επομένως, οι αλλαγές στο αεροσκάφος ή η ενσωμάτωση νέων πυραύλων μπορούν να γίνουν γρήγορα, αναφέρει τουρκική πηγή.

Το μη επανδρωμένο όχημα, είναι κατασκευασμένο από πλέγμα αλουμινίου και έτσι διαθέτει προστασία από τα στοιχεία της φύσης, ενώ φέρεται να διαθέτει σύστημα που διώχνει τον “πάγο”. Με αυτό το χαρακτηριστικό, το KARAYEL είναι ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Μιλάμε για μια νέα γενιά τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων που είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν τον στόχο, για να κατευθύνουν στην συνέχεια τα “έξυπνα” πυρομαχικά με σύστημα λέιζερ και κάμερα, στον επιλεγμένο στόχο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς αμυντικού πρακτορείου ειδήσεων Jane’s, οι 10 κορυφαίοι κατασκευαστές αεροσκαφών στον κόσμο, φέρονται να είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν το επόμενο διάστημα 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Τα επόμενα 10 χρόνια, περισσότερα από 80.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και σχεδόν 2.000 επιθετικά drone θα προσφέρονται παγκοσμίως.

Οι χώρες για να αυξήσουν την πολεμική δύναμη τους στον αέρα θα δώσουν μεγάλη προτεραιότητα ειδικά στα επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα.

ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία, Αίγυπτο, Τουρκία, Μαλαισία, Ινδονησία και Ισραήλ αποτελούν τις χώρες που κατασκευάζουν αυτού του είδους τα εναέρια οχήματα.

Το Jane’s ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ κυριαρχούν ειδικά στην κατασκευή κινητήρων αυτών των εναέριων οχημάτων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Ο μελλοντικός πόλεμος θα κυριαρχείται από “μη επανδρωμένα¨, εναέρια, υποβρύχια, ναυτικά οχήματα εξοπλισμένα με πυραύλους για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με το κόστος και την μείωση των ανθρώπινων απωλειών.

https://youtu.be/dUfncwNB5mU

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ