Οπλικά συστήματα

Su-57: Το μαχητικό θα ενσωματώσει σύστημα κρυπτογράφησης

Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές για την αναβάθμιση του ρωσικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57, που θα το καταστήσει ένα πραγματικά καταστροφικό όπλο στο πεδίο της μάχης.

Μετά από την ανάπτυξή του σε επιχειρήσεις στην Συρία, φαίνεται πως το stealth μαχητικό θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, ενσωματώνοντας συστήματα που θα ενισχύσουν τις ικανότητές του στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Alexei Ratner, υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας Rostec, το Su-57 θα εξοπλιστεί με τη νέα έκδοση ενός προηγμένου συστήματος επικοινωνιών, ανταλλαγής δεδομένων, πλοήγησης και ταυτοποίησης (OSNOD) που θα διαθέτει ενισχυμένη προστασία κρυπτογράφησης.

Το σύστημα αυτό θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του Su-57 στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς θα εμποδίζει το λεγόμενο «jamming» δηλαδή τις παρεμβολές από εχθρικά ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς θα «εξασφαλίζει σταθερή προστασία λογισμικού, δεδομένων και πληροφοριών, μέσω διαρκούς κρυπτογράφησης».

Υπενθυμίζεται πως το stealth μαχητικό αεροσκάφος Su-57 έχει σχεδιαστεί για την επίθεση και την καταστροφή εχθρικών απειλών σε αέρα, έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, αεροπορικής κυριαρχίας αέρα, αλλά και επιδρομές μεγάλων αποστάσεων έναντι στρατηγικών στόχων.

Το Su-57 μπορεί να ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, όπως πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους είτε μικρής είτε μεσαίας είτε μεγάλης εμβέλειας, ενώ μπορεί να φέρει και «έξυπνες» βόμβες 250, 500 και 1500 κιλών.

Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του είναι 10 τόνοι, ενώ οι stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά του οφείλονται τόσο από την κατασκευή του, όσο και από τα ειδικά υλικά επίστρωσης που έχουν ενσωματωθεί σε αυτή, απορροφώντας έτσι την θερμική υπογραφή του μαχητικού, που δεν επιτρέπουν στα εχθρικά ραντάρ να το «εντοπίσουν» παρά μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ