Οπλικά συστήματα

Ελικόπτερο Apache των ΗΠΑ εκτοξεύει νέο ισραηλινό πύραυλο σε αντίγραφα συστημάτων Pantsir (βίντεο)

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πρόσφατα διενέργησαν νέα δοκιμή πυραύλων που θα αυξήσει την ικανότητα επίθεσης του ελικοπτέρου AH-64E Apache σε στόχους που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.

Σειρά δοκιμών στις οποίες το ελικόπτερο Apache χρησιμοποίησε νέο ισραηλινό πύραυλο κατά αντιγράφων πυραυλικών συστημάτων Pantsir πραγματοποίησε από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου στην Αριζόνα ο αμερικανικός στρατός.

Συνολικά πέντε ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS πυροδοτήθηκαν από αεροσκάφος κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ο καθένας εμφανίζεται να έπληξε τον στόχο του αντιγράφου Pantsir, σύμφωνα με βίντεο του στρατού των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.

https://youtu.be/CDaCzCKd9x0

Σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ, το οπλικό σύστημα Spike NLOS των 71 κιλών παρέχει στο ελικόπτερο τη δυνατότητα απάντησης σε εχθρικές απειλές και μπορεί να επιτύχει στόχους σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος διαθέτει επίσης ένα καλώδιο οπτικών ινών που το ακολουθεί, επιτρέποντας στον πιλότο του Apache να έχει μεγαλύτερο έλεγχο.

«Κάναμε μία δύσκολη βολή σε αυτό το πείραμα» σημείωσε ο στρατηγός Ουάλι Ρούγκεν μιλώντας στο Defense News, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια της δοκιμής το Apache κινήθηκε έξω από το βεληνεκές του Pantsir και εκτόξευσε τον πύραυλο ενώ βρισκόταν «μόλις μερικά εκτατοντάδες πόδια πάνω από το υψηλότερο εμπόδιο».

Εάν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, ο πύραυλος θα αντικαταστήσει τον πύραυλο Hellfire ως πυρομαχικό μεγάλης εμβέλειας για το AH-64E. Σύμφωνα με το Business Insider, ο πύραυλος Hellfire μπορεί σήμερα να επιτύχει στόχο μέχρι και 12 χιλιόμετρα μακριά.

«Θέλουμε πάντοτε να ανταγωνιζόμαστε τα πράγματα, αλλά αυτός ο πύραυλος, αν συνεχιστούν οι επιτυχημένες δοκιμές, ικανοποιεί πολλές από τις απαιτήσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Ρούγκεν. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο στρατός θα «εξετάσει μερικές πρόσθετες περιβαλλοντικές πτυχές και την ανθεκτικότητα ολόκληρου του συστήματος» προτού λάβει τελική απόφαση.

Αν και ο πύραυλος Spike NLOS κατασκευάζεται επί του παρόντος από τα Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ, το Defense News μετέδωσε ότι, εάν ο στρατός αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το βλήμα, είναι πιθανόν η Lockheed Martin να ξεκινήσει την κατασκευή του στην Αλαμπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ