Οπλικά συστήματα

Τουρκία: Αυτό είναι το νέο τουρκικό τυφέκιο που αντικαθιστά τα G3 (Εικόνες-Βίντεο)

Το MKEK MPT (τουρκικά: Milli Piyade Tüfeği, ελληνικά: Εθνικό τουφέκι πεζικού) είναι ένα όπλο σχεδιασμένο από την MKEK & Kalekalıp και παράγεται από τη MKEK.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γύρω στο 2007. Μέχρι το 2008, η MKEK παρήγαγε ένα τουφέκι 5.56 χιλιοστών με το όνομα Mehmetçik-1, βασισμένο στο γερμανικό όπλο HK 416.Η ανάγκη για ένα τέτοιο όπλο εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τούρκο-κουρδικής σύγκρουσης και των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ στις περιοχές εγγύς των νοτιοανατολικών συνόρων με το Ιράκ, περιοχή με μεγάλα υψόμετρα και ακραία κλίματα.

Το MKEK MPT σχεδιάστηκε εξαρχής για να καλύψει τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και προς αντικατάσταση των γερασμένων τυφεκίων Heckler & Koch G3 λόγω του ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής. Το MPT-76 προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε εξαιρετικά ζεστό και εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον.

Είναι πιστοποιημένο ότι λειτουργεί σε αμμώδη, λασπώδη, υγρά περιβάλλοντα και περιοχές υψηλής και χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως ψηλά βουνά ή σπήλαια. Το MKEK MPT είναι ένα όπλο που προορίζεται για ακραία κακομεταχείριση και εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία για να επιβιώσει σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες.

Η Άγκυρα πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του τυφεκίου στην διεθνή έκθεση Eurosatory 2014. Μετά την κατασκευή των πρώτων πρωτοτύπων Mehmetçik-1 το 2008 σύμφωνα με το διαμέτρημα του ΝΑΤΟ σε 5,56 × 45mm, το τυφλεκιο έλαβε αρνητική κριτική από τους Τούρκους στρατιώτες που το χρησιμοποίησαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι προτιμούσαν το ισχυρότερο διαμέτρημα του ΝΑΤΟ των 7,62 χ 51mm το οποίο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός και βεληνεκές, όπως και στα τουφέκια G3.

Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών και ανάπτυξης, ο τουρκικός στρατός επανεκτίμησε τις απαιτήσεις του και με βάση την πραγματική πείρα του στον αγώνα με διάφορα τυφέκια σε υπηρεσία (7,62x51 στο HK G3, ​​7,62x39 στο Kalasnikov AKM και 5,56x45 στο HK 33), αποφασίζοντας τελικώς να επιλέξει το διαμέτρημα 7.62x51 ΝΑΤΟ, για το επόμενο τυφέκιο μάχης του.

Το προτεινόμενο Mehmetcik-1 ακυρώθηκε μετά το πρώτο πρωτότυπο και οι μηχανικοί ξεκίνησαν ξανά την ανάπτυξη ενός τυφεκίου ισχυρότερου διαμετρήματος.

Η νέα παρτίδα 200 MPT-76 παραδόθηκε στις 18 Μαΐου, 2014 και έλαβε θετικές κριτικές. Το όπλο αναφέρθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ακριβές, αξιόπιστο και είχε εντυπωσιακή δύναμη πυρός, ξεπερνώντας το G3 σε όλες τις κατηγορίες.

Το τουφέκι MKEK MPT-76 λειτουργεί με τη δράση των αερίων. Ο κορμός κράματος αλουμινίου βασίζεται επίσης στον σχεδιασμό AR-10 / AR-15.

Το τυφέκιο διαθέτει χειρολαβή όπλισης τύπου M16 και αμφίδρομη απελευθέρωση του γεμιστήρα. Το τυφέκιο τροφοδοτείται από γεμιστήρες των 20 βλημάτων, κατασκευασμένους από ημιδιαφανή πολυμερή. Είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό, ρυθμιζόμενο κοντάκι.

Η λαβή μεταφοράς μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε είδος σκοπευτικού ερυθράς κουκίδας, τηλεσκοπικής διόπτρας ή διόπτρας νυχτερινής όρασης με κατάλληλες βάσεις. Οι πρόσθετες ράγες Picatinny στο μπροστινό μέρος επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφόρων εξαρτημάτων. Μπορεί να τοποθετηθεί μαχαίρι/ξιφολόγχη, εάν απαιτηθεί.

Διαθέτει ένα σύστημα με ράγες picatinny στα πρότυπα του ΝΑΤΟ MIL-STD 1913 και επιλογές τοποθέτησης για ένα πυροβόλο όπλο κάτω από την κάννη ή εκτοξευτή χειροβομβίδων. Οι παραλλαγές του MPT περιλαμβάνουν εκδόσεις των 5,56 ΝΑΤΟ και 7,62 ΝΑΤΟ.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο που ακολουθεί το τουρκικό τυφέκιο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ