Οπλικά συστήματα

Saar6: Ιδού το νέο «υπερόπλο» του Ισραήλ για την προστασία της ΑΟΖ

Ένα μικρό θαλάσσιο υπερόπλο έχουν στα σκαριά οι ισραηλινοί το οποίο θα αποτελέσει τον κορμό της μεγάλης «ασπίδας» που θα καλύψει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας άντλησης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Τέσσερα σκάφη αυτού του τύπου έχουν παραγγελθεί από το Ισραήλ σε γερμανικά ναυπηγεία της ThyssenKrupp και αναμένεται να αρχίσει η παράδοση τους το 2020 και κάθε ένα από αυτά θα έχει μήκος 90 μέτρα, πλάτος 13,5 μέτρα και 21 μέτρα ύψος, θα έχει πλήρωμα 70 ανδρών και θα αναπτύσσει ταχύτητα 25 κόμβων και θα επιχειρεί σε αποστάσεις έως και 2500 μίλια.

Το Saar6 έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και τακτικές απειλές .Κάθε σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων μεταξύ αυτών με το νέο σύστημα Naval Iron Dome, της Rafael Advanced Defense Systems Ltd., που αποτελεί την έκδοση για χρήση σε σκάφη του συστήματος που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αναχαίτιση επιθέσεων εναντίον κατοικημένων, περιοχών στο Ισραήλ, από την Γάζα, καθώς και συστοιχία πυραύλων Barak8 της Israel Aerospace Industries Ltd., συστήματα ραντάρ της ELTA Adir και ελικόπτερα Seahawk .

Συγκεκριμένα θα διαθέτει ένα κανόνι 76mm, 32 VLS για Barak8 αντιαεροπορικούς πυραύλους, το σύστημα C-Dome, 16 πυραύλους για θαλάσσιους στόχους επιφανείας, δυο εκτοξευτήρες τορπιλών, ενώ το πρόσθετο σύστημα ραντάρ AESA είναι το ίδιο που χρησιμοποιεί το αμερικανικό σύστημα Aegis. Οι πύραυλοι Barak8 και C-Dome έχουν εμβέλεια 70 χιλιομέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ