Κύπρος

Γιατί οι Τούρκοι μετέφεραν συστοιχία πυραύλων «HISAR» και αυτοκινούμενο ραντάρ ALP-100 στην Κύπρο;

Η Άγκυρα μετέφερε "νέα αντιαεροπορική πυροβολαρχία «HISAR» και με αυτοκινούμενο «RADAR ALP-100», εμβέλειας 185 χλμ, που αναπτύχθηκε στην περιοχή του σταθμού στην Καντάρα επί της οροσειράς Πενταδακτύλου, με δυνατότητες να μετακινείται γρήγορα όπου αλλού χρειαστεί.

Ταυτοχρόνως, το Σύνταγμα Καταδρομών των κατοχικών δυνάμεων, με έδρα τη Χαλεύκα, έχει αναβαθμιστεί σε Ταξιαρχία”, αναφέρει ο ειδικός και δημοσιογράφος της κυπριακής εφημερίδας Σημερινής κ.  Γιάννος Χαραλαμπίδης.

“ Η νέα τουρκική πυροβολαρχία των «HISAR» καλύπτει τη Λευκωσία και προς τα ανατολικά αυτής μονάδες του Αττίλα και ζωτικούς χώρους όπως είναι τα αεροδρόμια Τύμπου και Λευκονοίκου, μονάδες τεθωρακισμένων, πυροβολικού και τη ναυτική Βάση στο Μπογάζι”, αναφέρει ο ίδιος. 

Η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων HİSAR και του ραντάρ ALP-100 στην Κύπρο, καθώς και η αναβάθμιση του Συντάγματος Καταδρομών σε Ταξιαρχία, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «αδιαπέραστης» ομπρέλας αεράμυνας πάνω από τα κατεχόμενα, την οποία η Άγκυρα ονομάζει «Χαλύβδινο Θόλο» (Steel Dome).

Η Τουρκία επικαλείται τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κρίση με το Ιράν ως πρόσχημα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο ψευδοκράτος.

Τα συστήματα καλύπτουν ζωτικής σημασίας σημεία, όπως:

Το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ercan).

Τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο Λευκόνοικο.

Τουρκικές μονάδες αρμάτων μάχης και πυροβολικού.

Η ανάπτυξη του HİSAR θεωρείται κίνηση για τον περιορισμό της επιχειρησιακής ικανότητας των νέων ελικοπτέρων H145M της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η εμβέλεια των πυραύλων (έως 40 χλμ) υπερκαλύπτει το βεληνεκές των όπλων των ελικοπτέρων.

Η Τουρκία μετέφερε επίσης έξι μαχητικά F-16 στα κατεχόμενα, και η αεράμυνα HİSAR παρέχει την απαραίτητη προστασία για τη στάθμευσή τους στο νησί.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αύξηση του αριθμού των ταξιαρχιών καταδρομών.

Δημοσιογραφικές πηγές  σημειώνουν ότι μία από τις νέες ταξιαρχίες καταδρομών σχεδιάζεται να εδρεύει στην περιοχή Αλευκάγια, ανατολικά της κατεχόμενης Κερύνειας.

Η αναβάθμιση αυτή αυξάνει την επιθετική ισχύ των τουρκικών δυνάμεων και την ικανότητά τους για ταχεία επέμβαση, μετατρέποντας μια μονάδα επιπέδου συντάγματος σε μια πιο αυτόνομη και βαριά εξοπλισμένη Ταξιαρχία. 

Αναφέρεται ότι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στην κατεχόμενη Κύπρο αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τους 100.000, από τις περίπου 40-50 χιλιάδες που εκτιμάται ότι βρίσκονταν εκεί.

Παράλληλα με την αύξηση του προσωπικού, γίνεται λόγος για ενίσχυση με σύγχρονο εξοπλισμό, κάτι που υποδηλώνει αλλαγή στην τουρκική στρατιωτική στρατηγική στο νησί.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις προκλήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Πύλας, όπου καταγράφονται παράνομες ενέργειες και προσπάθειες επέκτασης της κατοχής.

Τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν εκτοξεύσει απειλές για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, συνδέοντας συχνά τις απειλές αυτές με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία αντιδρά έντονα σε ενεργειακά έργα, όπως το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης, προειδοποιώντας για στρατιωτική παρέμβαση αν θιγούν τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επαναλαμβάνει συχνά ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του ως εγγυήτρια δύναμη για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, κάτι που εκλαμβάνεται ως απειλή για νέα στρατιωτική επέμβαση.

Όλα αυτά περιπλέοκουν άκρως επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση σε Μεσόγειο, Αιγαίο, ενώ ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζεται αμείωτος. Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίζουν πιθανόν πολύ σύντομα μια νέα τουρκική πρόκληση κατά την συνήθεια των Τούρκων όταν θεωρούν ότι είανι ισχυροί. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ