Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον επικεφαλής της DSCA, Μάικ Μίλερ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σύνολο των εξοπλιστικών και αμυντικών προγραμμάτων συνεργασίας και βοήθειας των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες
Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) του Πενταγώνου αναμένεται να επισκεφθεί προσεχώς την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να πραγματοποιήσει ενημερωτικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με το υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της σταδιακής έναρξης υλοποίησης των Προγραμμάτων Πώλησης Ξένου Στρατιωτικού Υλικού (FMS) και Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA), στα οποία εντάχθηκε η Κύπρος στα τέλη Ιανουαρίου, μέσω προεδρικών διαταγμάτων.
Τη σχετική δέσμευση εξασφάλισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, κατά τη συνάντησή του στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, με τον επικεφαλής της εν λόγω Υπηρεσίας (DSCA), Μάικ Μίλερ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σύνολο των εξοπλιστικών και αμυντικών προγραμμάτων συνεργασίας και βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τρίτες χώρες.
Ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας, ο οποίος είναι ο πρώτος επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς που μεταβαίνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο και πραγματοποιεί επαφές σε τόσο υψηλό επίπεδο, είχε επίσης συνάντηση με τον Υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχο Κρίστοφερ Γκρέιντι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα διαλειτουργικότητας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του κοινά διακηρυγμένου στόχου ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέδειξε την ανάγκη αναβάθμισης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, μέσω της ενσωμάτωσης σύγχρονης τεχνολογίας και προηγμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εξήγησε διεξοδικά τις προοπτικές που διανοίγονται όταν αυτό καταστεί πλήρως εφικτό. Το συγκεκριμένο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έτυχε πλήρους κατανόησης από τον ναύαρχο Γκρέιντι, καθώς κρίνεται ότι συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες αμερικανικές στρατηγικές επιδιώξεις στον τομέα της ασφάλειας.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέδειξε, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες αξιοποίησης και τις συνολικότερες προοπτικές των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κύπρου, ζητώντας ειδικότερη ενημέρωση για την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και τη ναυτική βάση στο Μαρί.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είχε επιπλέον συνάντηση με τον Στρατηγό Νόρθχαουζ, Αρχηγό του Γραφείου Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών.